Wat moet je weten over Kaapstad, Zuid-Afrika

Wat moet je weten over Kaapstad? Alle praktische informatie op een rij

Blog inhoud

Wat moet je weten over Kaapstad? Alle praktische informatie op een rij

Voordat je vertrekt naar Kaapstad, zijn er een aantal dingen die je moet weten. Ook wel praktische informatie genoemd. In deze blog vertel ik je er alles over; van load shedding tot wat je opties zijn qua vervoer, en van een antwoord op de vraag ‘wat kost Kaapstad?’ tot tips voor je inpaklijst. Na het lezen van deze blog ben jij tot in de puntjes voorbereid en kan je reis beginnen!

Kaapstad is een grote stad, en daarom is het leuk om tijdens je verblijf in verschillende wijken te overnachten zodat je een goede indruk krijgt van Kaapstad. Je kunt kiezen voor grote, bekende hotelketens zoals Hyatt of Hilton, maar mijn advies is om eens te kijken naar kleinschalige accommodaties. Zo kom je makkelijker in contact met de lokale bevolking!

In Kaapstad en omgeving valt ontzettend veel te beleven. Van een wijnproeverij tot parachutespringen en van dagtrips naar Kaap de Goede Hoop tot een helikoptervlucht. Ben je in Kaapstad, is het absoluut de moeite waard om een aantal activiteiten uit te kiezen. Op de website van Get Your Guide vind je een overzicht van alle beschikbare tours en tickets.

Masterclass Zuid-Afrika

Wil jij je tot in de puntjes voorbereiden op jouw reis naar Zuid-Afrika? Dan heb ik een dikke tip voor je: volg de masterclass ‘Alles wat je moet weten voor je naar Zuid-Afrika reist’ gegeven door Charlotte van Into The Sunshine.

 

Charlotte woont met haar gezin in dit geweldige land en kan daardoor superveel waardevolle tips & tricks geven vanuit het oogpunt van een local. Denk aan veiligheid, klimaat, cultuur, eten en meer!

 

Gebruik code ‘JULIA10’ voor 10% korting op jouw aankoop.

Algemene praktische informatie Kaapstad

Vliegtijd Kaapstad & airline opties

Er zijn veel airlines die op Kaapstad vliegen: KLM, Emirates, Lufthansa, Turkish Airlines, Kenya Airways, Air France, noem maar op. Je kunt het beste via Skyscanner of Google Flights zoeken naar goedkope tickets. Heb je een vlucht gevonden, boek deze dan via de officiële website van de airline.

Ik heb van tevoren aardig wat research gedaan naar de goedkoopste tickets. In eerste instantie had ik KLM al aan de kant geschoven omdat ik dacht dat dit één van de duurste opties zou zijn. Achteraf bleek KLM toch de meest logische, handige en vooral goedkope keuze. Ze vliegen rechtstreeks naar Kaapstad vanuit Amsterdam, dit is een vlucht van ruim 11 uur. Kies je voor een vlucht met tussenstop, tel hier dan gerust een paar uur bij op. Maar aan de andere kant is de kans groot dat je hiermee wel wat euro’s bespaart. 

Tijdsverschil Kaapstad - Nederland

Een groot voordeel van Kaapstad, is dat er (bijna) geen tijdsverschil is. Tijdens de Nederlandse zomertijd is er helemaal geen tijdsverschil. Tijdens onze wintertijd is het in Kaapstad één uur later. Bye bye jetlag! 

Munteenheid Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika, en dus ook in Kaapstad, betalen ze met de Zuid-Afrikaanse Rand. Toen ik in Kaapstad was (zomer van 2022), stond €1 ongeveer gelijk aan ZAR 20. 

Het is handig om wat cash op zak te hebben, maar pin niet meer dan nodig is. Op veel plekken kun je gewoon met je bankpas betalen (zet deze wel voor vertrek op ‘wereld’). Vind je het lastig om naar euro’s terug te rekenen, download dan een valuta app die je hiermee helpt.

Welke taal spreken ze in Zuid-Afrika?

Wist je dat Zuid-Afrika maar liefst 11 officiële talen kent? Geen zorgen, in de toeristische gebieden en andere relatief drukbezochte plekken spreekt vrijwel iedereen goed Engels. Ik ben tijdens de 3 maanden dat ik in Kaapstad was, nooit iemand tegengekomen die geen Engels sprak.

Fun fact: vanwege de (niet zo ‘fun’) geschiedenis die Zuid-Afrika heeft met Nederland, zie je veel hilarische straatnaambordjes. Kijk dus eens naar de bordjes die je tegenkomt tijdens je stadswandeling.

Elektriciteit in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika hebben ze een ander stopcontact dan wij gewend zijn. Onze Europese stekker past hier niet in de stopcontacten. Je zou denken dat je met een wereldstekker goed zit, maar ook dat is soms niet het geval. Ik heb zelf een wereldstekker, maar de optie die ik moest hebben voor Zuid-Afrika zit hier niet tussen. Ik moest dus een losse adapter aanschaffen. Houd er rekening mee dat jij dus wellicht ook niet de goede adapter in huis hebt.

De adapter die je moet hebben bestaat uit drie vrij dikke pinnen, in de vorm van een driehoek. Wil je geld besparen, schaf deze dan aan in Zuid-Afrika. In Nederland zijn deze adapters namelijk veel duurder. In bijna elke grote supermarkt of kleine stadswinkel in Kaapstad zijn ze te koop.

Beste reistijd Kaapstad: zomer of winter?

Ik bezocht Kaapstad in de Nederlandse zomer. Dat betekent dat het in Zuid-Afrika winter was, aangezien de seizoenen omgekeerd zijn. Dit komt doordat Kaapstad op het zuidelijk halfrond ligt.

Winter in Kaapstad

Mijn ervaring is dat de winter een prima seizoen is om Kaapstad te bezoeken, mits je voor een actieve vakantie komt. Het is niet te warm waardoor je langere wandelingen of hikes kunt maken in de volle zon. Het wordt niet zo koud als de winter in Nederland. Houd rekening met temperaturen rond de 15 graden, met uitschieters naar 10 graden of juist 20-25 graden. Wel is de kans op regen groter en staat er soms een harde wind, die door de lagere temperaturen aardig koud kan aanvoelen. Je winterjas meenemen is daarom zeker niet overdreven.

Zomer in Kaapstad

Ik kan niets vanuit eigen ervaring zeggen over de zomer in Kaapstad omdat ik toen alweer terug was in Nederland. Wel kan ik je vertellen dat ik persoonlijk niet zo snel in de zomer naar Kaapstad zou gaan. Het kan er ontzettend warm worden (35+ graden) en doordat de zon erg veel kracht heeft, moet je je activiteiten inplannen aan het begin of eind van de dag. Als ik nog een keer naar Kaapstad ga, en die kans acht ik vrij groot, zou ik kiezen voor de periode vóór of net na de zomer. Dan is het wel lekker weer voor het strand, maar ook weer niet te warm om activiteiten te ondernemen.

Hoeveel dagen naar Kaapstad?

Je vraagt je nu misschien af hoeveel dagen je moet inplannen voor Kaapstad. Ik ben er 3 maanden geweest en heb mij geen dag verveeld, maar dan moet ik er wel bij zeggen dat ik stage liep en dus 4 à 5 dagen per week werkte. 

Maar wat als je niet zo veel tijd hebt? Vanwege de vele bezienswaardigheden raad ik je aan om minimaal 2 weken in Kaapstad te verblijven voordat je verder trekt of weer naar huis gaat. Op deze manier voorkom je dat je je programma vol moet proppen om alle leuke dingen te doen en mooie plekken te zien. Dat zijn er namelijk nogal wat! Ik hoor van veel mensen dat ze tijdens hun rondreis slechts een paar dagen in Kaapstad zijn. Naar mijn mening is dit doodzonde en veel te kort.

Wat is load shedding en wat zijn de gevolgen?

‘Wat? Load shedding?’ was mijn eerste reactie toen ik iemand deze woorden uit hoorde spreken. Als er iets is wat hoort op het lijstje van praktische informatie Kaapstad, dan is dit het wel. Ik had er nog nooit van gehoord en niets over gelezen tijdens mijn research voordat ik naar Kaapstad ging. Ik had dit zo graag van tevoren willen weten zodat ik wat handige voorbereidingen kon treffen. Maar wat is het?

Wat is load shedding?

Als er load shedding is, wordt de elektriciteit afgesloten voor een bepaald aantal uur. In Zuid-Afrika is er een enorm tekort aan elektriciteit, vooral in de winter. Als de energiebedrijven niets doen, wordt het verschil tussen vraag en aanbod alleen maar groter. Load shedding is er om dit verschil zo klein mogelijk te houden. Hoe lang, waar en wanneer load shedding is, hangt af van in welke stage het land zich bevindt en wat de keuzes van de lokale gemeenten zijn.

Er zijn 8 verschillende niveaus. Hoe hoger de ‘stage’, hoe vaker én langer de elektriciteit afgesloten wordt. De exacte werking van het systeem en de planning is ontzettend ingewikkeld, ik snap nog steeds niet precies hoe het werkt. Je kunt dus het beste zelf even Googelen voordat ik dingen roep die nu alweer anders zijn. Toen ik in Kaapstad was (mei-augustus 2022), werd record na record verbroken waardoor veel en vaak load shedding was. Dagen waarop er geen elektriciteit was tussen 16u en 22u, of tussen 20u en 05u bijvoorbeeld, waren niet zeldzaam.

Wat zijn de gevolgen van load shedding?

Het gevolg van load shedding is dus dat de elektriciteit afgesloten wordt. En ik kan je vertellen, je moet dit meemaken totdat je je realiseert wat eigenlijk allemaal niet werkt zonder stroom. Ik kreeg tijdens deze perioden écht het besef hoe afhankelijk we zijn geworden van stroom. Want niet alleen de verwarming of airco doet het niet, maar had je ook gedacht aan het licht, alle keukenapparatuur waardoor je niets kunt koken, opwarmen, thee kunt zetten, de stoplichten, stroom voor het opladen van je telefoon of laptop, de televisie, het doorspoelen van sommige toiletten, warm water om te douchen of de afwas te doen, etc. Eigenlijk ga je gewoon back to basic.

Medewerkers van het bedrijf waar ik stage liep, gingen soms eerder naar huis om nog vóór load shedding avondeten te kunnen koken. Eerder naar huis kan natuurlijk niet altijd dus het kwam ook regelmatig voor dat ze thuis met de kaarsen aan een maaltijd aan het bereiden waren op een gaspitje. Kortom; wil je het jezelf niet te moeilijk maken, dan móét je je hierop voorbereiden. Maar hoe dan?

Oplossing load shedding

Er bestaan gelukkig oplossingen. Zo was ons kantoor uitgerust met een enorme accu waar stroom vandaan gehaald kon worden tijdens load shedding. Er was niet genoeg stroom voor de lampen, verwarming/airco en keukenapparatuur, maar wel voor de laptops, extra schermen en telefoons. Mijn appartementencomplex had ook zo’n ding. Als de load shedding voorbij was, werd deze batterij weer met stroom van het net opgeladen voor de volgende shift.

Locaties die niet zonder stroom kunnen, zoals ziekenhuizen, zijn allemaal voorzien van enorme batterijen. Bij restaurants verschilt het heel erg. Vaak kunnen ze nog wel een maaltijd voor je bereiden, maar sta niet gek te kijken als je in het donker zit met enkel een paar kaarsen op tafel (heeft ook wel weer wat).

Tip: check of je accommodatie voorbereid is

Niet alle accommodaties zijn voorzien van een accu. Ik had achteraf puur geluk dat mijn accommodatie dit wel had. Ik wist het bestaan van load shedding niet eens en dus had ik mazzel. Maar doordat jij deze blog nu leest, ben jij er als het goed is wel op tijd van op de hoogte. Geloof mij, het is echt het uitzoeken waard om een accommodatie te vinden die een oplossing biedt tijdens load shedding, al helemaal als je in de winter in Kaapstad bent. Tenzij je het niet erg vind om soms dagelijks koud te douchen, een boek te lezen in plaats van op je telefoon te zitten en een extra trui aan te trekken.

Hoe bereid je je goed voor op load shedding?

Of je accommodatie nou wel of niet beschikt over een accu, soms kun je gewoon niet om load shedding heen. Als je gaat rondreizen bijvoorbeeld. Ik heb tijdens mijn stage in Kaapstad een rondreis over de Garden Route gemaakt van een week. We sliepen elke nacht ergens anders en het is eigenlijk niet te doen om dan ook nog uit te zoeken hoe dit met load shedding zit. En wat dacht je van restaurants of excursie aanbieders? Daarom heb ik een paar handige tips voor je verzameld zodat je het jezelf een stukje makkelijker kunt maken.

Powerbank

Zo hoef je niet elke dag te checken wat het load shedding schema is, zodat je je telefoon en/of laptop nog kunt opladen voordat het te laat is. Een powerbank gaat echt je lifesaver zijn! Als je ook nog eens onafhankelijk wil zijn van het opladen van deze powerbank, kun je zelfs kiezen voor een powerbank die zichzelf oplaadt als je hem in de zon legt. Super handig!

Hoofdlampje

Dit klinkt erg suf, dat vond ik ook toen iemand mij deze tip gaf. Maar zeker tijdens een rondreis is dit toch echt wel heel handig! Als je telefoon leeg is of als je je batterij niet wil gebruiken voor de zaklamp op je mobiel, is een hoofdlampje echt een uitkomst. Een normale zaklamp kan ook, maar dat is wel wat onhandig tijdens het koken/lezen/opruimen/etc.

Kaarsen + aansteker

Heel handig voor wat licht ‘s avonds, naast dat het er natuurlijk gezellig uit ziet. Slaap je in ‘the middle of nowhere’ waar geen lantaarnpalen zijn, en het dus echt pikkedonker is? Dan ga je hier heel blij mee zijn. Soms zie je namelijk letterlijk geen hand voor ogen. Check wel eerst of het toegestaan is om in je accommodatie kaarsen aan te steken! Zo niet, kunnen namaak kaarsen ook een uitkomst bieden.

Wat extra dikke kleding

Load shedding is het heftigst in de winter. Afhankelijk van het weer kan het behoorlijk koud zijn in dat hutje dat er zo knus uit zag op de foto’s. Je gaat heel blij zijn dat je die ene trui toch hebt meegenomen, waarvan je thuis nog dacht dat je die waarschijnlijk niet nodig hebt.

Ubers in Kaapstad

Tijdens mijn tijd in Kaapstad heb ik ontzettend veel gebruik gemaakt van Ubers. Het is gemakkelijk, snel en goedkoop. Voor een paar euro heb je al een rit naar de andere kant van de stad. Wat wel goed is om te vermelden is dat ik in het centrum van Kaapstad woonde, Adderley Street om precies te zijn. Dit is een erg centrale plek waardoor er veel Ubers in de omgeving rondrijden. Verblijf je buiten de stad, dan is dit misschien niet de handigste optie qua vervoer.

Download de Uber-app

Ook als je er voor kiest om een auto te huren is het zeker handig om de Uber-app te installeren. Het is niet altijd even veilig om ‘s avonds zelf door de stad te rijden. Uber is dan een goed alternatief. Daarnaast verschillen bij sommige hikes in Kaapstad het begin- en eindpunt van elkaar. Na afloop van de hike kun je je met een Uber gemakkelijk terug laten brengen naar je auto. Zorg er dan wel voor dat je de locatie van je auto nog weet. Ik pin deze vaak in Google Maps.

Veilig betalen met de Uber-App

Tip: download nog vóór je eerste rit de Uber-app, maak een account aan en koppel een betaalmethode. Ik koos voor mijn creditcard. Dit is zowel veilig als handig, want zo hoef je je ritten niet af te rekenen met cash betalingen. In plaats daarvan wordt het bedrag automatisch van je kaart afgeschreven, en hoef je hier niet meer naar om te kijken.

Is Uber veilig in Kaapstad?

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: Ik heb mij geen moment onveilig gevoeld tijdens één van de vele ritjes die ik gemaakt heb. Of ik nou alleen of met een groepje, overdag of in het donker reisde, dit verliep altijd vrij soepel. 

Voordat je in de Uber stapt, krijg je allerlei informatie te zien. Denk hierbij aan een foto en naam van de chauffeur, het type en kleur auto, het nummerbord, aantal sterren, chatfunctie en de live locatie van de Uber. Dit laatste is vooral handig als het donker is. Zo kun je binnen wachten totdat de chauffeur is aangekomen op de door jou aangegeven locatie. De chauffeurs in Kaapstad zijn heel ongeduldig, dus je ontvangt vanzelf een appje als hij er is of je kunt alvast naar buiten gaan als je via zijn live locatie ziet dat hij er bijna is.

Laat je ook vooral niet gek maken door allerlei verhalen. Maak eens een praatje met de chauffeur, vaak zijn het ontzettend aardige mensen!

Openbaar vervoer in Kaapstad

Reis bij voorkeur niet met het openbaar vervoer in Kaapstad! Taxibusjes worden volgepropt en rijden vaak asociaal hard. Ik heb ze zelf zien rondrijden door de stad en kreeg het Spaans benauwd bij het idee dat ik daar zelf in zit.

Ook de trein is over het algemeen geen veilig vervoermiddel. Stations zijn plekken waar zakkenrollers en overvallers graag buurten. Besluit je toch om met de trein te reizen? Reis dan enkel door de week en niet in het donker. Koop daarnaast altijd een eersteklas kaartje en reis met een groep.

Je te voet verplaatsen in Kaapstad

Doordat ik midden in het centrum woonde, deed ik veel te voet. Overdag ging dit prima en is dat niet heel anders vergeleken met andere grote steden. Zorg er wel voor dat je de weg weet en loop niet rond met je Google Maps geopend. Ten eerste weet iedereen dan meteen dat je hier niet bekend bent, en ten tweede kan je mobiel makkelijk uit je handen gegrist worden. Dit doe ik sowieso nooit op plekken waar het druk is, ook niet in Nederland. 

Wil je toch even je route checken? Loop dan een winkel binnen om daar je mobiel erbij te pakken of vraag het winkelpersoneel om hulp. De mensen in Kaapstad zijn altijd bereid om je te helpen.

Een auto huren in Kaapstad

Verblijf je buiten de stad, wil je ook de omgeving van Kaapstad verkennen of wil je niet afhankelijk zijn van Ubers? Dan kan ik het huren van een auto aanraden. Deze huur je gemakkelijk via Sunny Cars, en is niet zo gek duur als je goed zoekt. Ik boek persoonlijk altijd via Sunny Cars. Je hebt nooit gezeur met verzekeringen (alles wat je nodig hebt is al inclusief!) en de website vind ik heel overzichtelijk. 

Tip: Bekijk hier alle huurauto’s van Sunny Cars en boek jouw auto voor Kaapstad.

Er zijn wel een aantal factoren waar je rekening mee moet houden want autorijden werkt hier iets anders dan in Nederland:

  • Wist je dat ze in Zuid-Afrika links rijden? Het stuur zit dan ook aan de rechterkant. Als je dit spannend vindt, kun je er ook voor kiezen om een automaat te huren. Zo hoef je je niet bezig te houden met schakelen en kun je je volledig focussen op het verkeer. Sowieso is een automaat wel fijn in zo’n drukke, heuvelachtige stad.
  • De verkeersregels zijn anders dan in Nederland. Rechts heeft bijvoorbeeld niet altijd voorrang. Check hier de exacte verkeersregels van Zuid-Afrika.
  • Bij veel stoplichten in het centrum zie je daklozen die jou om geld of iets te eten vragen. Sommigen zitten zelfs midden op straat zolang het stoplicht op rood staat of lopen tussen de rijdende auto’s door. Let dus extra goed op want ze zijn niet altijd even goed zichtbaar, en laat je ramen volledig gesloten als je stil staat.
  • Vermijd de spits. Vooral in het centrum van de stad is het tijdens spitsuren erg chaotisch en hoor je continu getoeter. Iedereen wil een andere kant op en daar wil jij niet tussen rijden als je de weg niet kent.
  • Houd je navigatie bij de hand. Voor je het weet neem je de verkeerde afslag en bevind je je in een sloppenwijk. Zeker voor toeristen is dit geen veilige plek!! 
  • Rijd niet in het donker. Bestuurders stappen hier wat gemakkelijker achter het stuur als ze te veel alcohol op hebben. Daarnaast zijn veel wegen slecht of zelfs helemaal niet verlicht. Maak ‘s avonds liever gebruik van een Uber.

Wat kost Kaapstad?

‘Wat kost Kaapstad?’ is vast een vraag die je bezighoudt als je van plan bent om deze stad te bezoeken. Ik vroeg het me in ieder geval wel af voordat ik vertrok. Ik kon niet echt een overzicht vinden van de kosten die ik dacht te maken, veel overzichten zijn namelijk gebaseerd op een paar dagen tot een weekje, en ik bleef maar liefst 3 maanden! Daardoor heb ik achteraf wel veel informatie kunnen verzamelen om tot een complete lijst te komen over wat Kaapstad ongeveer kost. Deze kosten heb ik opgesplitst per categorie en ten slotte lees je wat mijn weekgemiddelde was. 

Vliegticket naar Kaapstad

First things first, zonder vliegticket kom je namelijk niet in Kaapstad (ik ga er dan even vanuit dat je met het vliegtuig gaat 😉 ). Deze kosten hangen heel erg af van wanneer je vliegt en hoe flexibel je bent. Kies je voor de zomervakantie en heb je een exacte datum wanneer je wil vliegen, dan is de kans groot dat je de hoofdprijs betaalt. Tickets kunnen aanzienlijk goedkoper zijn als je buiten het hoogseizoen en andere vakanties vliegt, of juist op een dag midden in de week. 

Daarnaast maakt het, zoals ik net al zei, vaak ook veel verschil hoe flexibel je bent. Sta je open voor zowel een directe vlucht als een vlucht met één of misschien wel twee tussenstops? Vind je het niet erg als je een lange overstap hebt? Ben je bereid om te vliegen vanuit andere vliegvelden in bijvoorbeeld Duitsland of België? Maakt het jou niet uit op welke dag van de week je vliegt? Jouw antwoorden op deze vragen vormen grofweg de prijsklasse van een ticket naar Kaapstad. 

Ik heb €725 betaald voor een retourticket Amsterdam – Kaapstad met KLM. Ik vloog in mei 2022.

Een appartement huren in Kaapstad

Dit is misschien wel het eerste wat je regelt als je een (lange) reis naar Kaapstad aan het plannen bent. Omdat ik naar Kaapstad ging voor mijn stage, en dit via een bemiddelingsbureau liet regelen, hoefde ik niet zelf op zoek naar een kamer. Tips voor het zoeken van een accommodatie kan ik je dus niet geven. Maar ik kan je wel vertellen wat het mij gekost heeft, en wat mijn kijk is op bepaalde wijken van Kaapstad. In deze blog licht ik 10 verschillende wijken in Kaapstad uit. Je leest per wijk mijn voor- en nadelen om hier te verblijven.

Wat heb ik betaald voor een appartement in Kaapstad?

Ik verbleef in ‘Student At Home’ in het midden van het centrum (maar dan bedoel ik ook écht het midden). Adres: 106 Adderley Street. Dit was voor een periode van zo’n 3.5 maand een prima plekje, alhoewel het wel wat klein was. 

Je kunt de locatie van mijn accommodatie een beetje vergelijken met een appartementje in het centrum van Amsterdam. Het enige verschil is de prijscategorie. Ik hoef denk ik niet uit te leggen wat het kost om in hartje Amsterdam een studio te huren. Dat wetende kostte dit appartement in Kaapstad mij echt bijna niets. Ik betaalde €70 per week! Prima prijs, zeker voor de locatie.

Let op: de foto’s op de website van Student At Home zijn absoluut niet te vergelijken met hoe de kamers er in het echt uit zien. Overweeg je hier te verblijven, stuur mij dan even een berichtje op Instagram.

Kosten boodschappen in Kaapstad

De prijzen van de boodschappen in Kaapstad vond ik aardig vergelijkbaar met Nederland, met een paar uitschieters naar boven. Wellicht dat dit ook te maken heeft met het seizoen wanneer je Kaapstad bezoekt. Ik was er in de lokale winter en het viel mij heel erg op dat groente en fruit erg duur was. Dit probeerde ik grotendeels op de weekendmarkten aan te schaffen, maar zelfs daar vond ik de prijzen aan de hoge kant.

Ik gaf per week gemiddeld €45 uit aan boodschappen (1 persoon dus). Mocht je een overzicht willen maken van wat Kaapstad ongeveer kost, houd dan dus rekening met de relatief hoge prijzen van boodschappen. Gebruik de huidige prijzen in Nederlandse supermarkten als richtlijn.

Let op: grote prijsverschillen tussen verschillende supermarkten

Prijzen van boodschappen in Kaapstad verschillen soms enorm per supermarkt. Zo zijn Woolworths en Food Lover’s Market aanzienlijk duurder dan supermarkten als Pick n Pay en Shoprite. Spar en Checkers zitten hier een beetje tussenin.

Je zou denken dat je dan gewoon beter al je boodschappen kunt doen bij de goedkoopste supermarkt, maar dit valt tegen. Het aanbod verschilt namelijk erg per winkel. Om alles af te kunnen strepen van je lijstje, moet je een paar winkels langs. Zo haalde ik bijvoorbeeld mijn muesli voor in de yoghurt, thee en verse soep bij Woolworths, groente en fruit bij de Spar of Checkers en verse broodjes en lunch bij Food Lover’s Market. 

Welke supermarkt kies je?

De Spar en Checkers komen het dichtst in de buurt van een supermarkt waar ze eigenlijk alles wel hebben. Let er bij deze supermarkten wel op dat sommige (soms heel random) producten ontzettend duur zijn. Het checken van de prijskaartjes is dus zeker niet overbodig als je bij de kassa niet voor verrassingen wil komen te staan.

Op deze Highlights kaart vind je alle fijne supermarkten in Kaapstad, inclusief tips welke producten je waar kunt kopen. 

Kosten uit eten vs zelf koken

In Kaapstad at ik veel vaker buiten de deur dan in Nederland. Dat doe je sowieso al wat sneller als je op reis bent, maar dit had ook een andere reden. In tegenstelling tot de hoge prijzen van de boodschappen, kun je namelijk erg goedkoop uit eten! Ik heb wel eens wat rekensommetjes gemaakt en kwam elke keer tot dezelfde conclusie: uit eten gaan in Kaapstad is goedkoper dan zelf koken. Say whaaat?! 

Tip: geen zin om iedere avond uit eten te gaan, maar wil je wel kosten besparen? Haal eens een maaltijd af bij de Eastern Food Bazaar, gelegen in de wijk City Bowl. Voor een paar euro heb je een enorme maaltijd waar je minimaal 2 avonden mee vooruit kunt. En het is ook nog eens super lekker!

Wat kost een Uber in Kaapstad?

Ik had geen auto gehuurd in Kaapstad, en daarom deed ik alles te voet of met de Uber. Uber-ritjes zijn heel goedkoop, zeker als je de ritprijs met een groep kunt delen. Ik kwam uit op een weekgemiddelde van €25, en vloog daarmee aardig de stad door.

Overige kosten

Naast de saaie uitgaven zoals hierboven beschreven, zijn er natuurlijk ook heel veel leuke dingen te beleven in Kaapstad. Veel activiteiten zoals hikes of een bezoekje aan het strand zijn gratis, maar voor andere dingen ben je toch aardig wat geld kwijt.

Ik had per week gemiddeld €75 aan overige kosten. De ene week gaf ik bijna niets extra’s uit maar de andere week weer wel. Activiteiten zoals skydiven en het bijwonen van een internationale rugbywedstrijd hebben dit gemiddelde aardig omhoog gekrikt. Andere kosten die onder overige kosten vallen zijn bijvoorbeeld souvenirs, keukengerei om fatsoenlijk te kunnen koken in je appartement, internet en andere activiteiten zoals toegang tot Nationale Parken of een rondrit maken met de Franschhoek Wine Tram.

Conclusie: wat kost Kaapstad?

Dus, wat kost Kaapstad uiteindelijk? In totaal kwam ik uit op €275 per week, exclusief vliegticket. Je kunt dit natuurlijk zo gek maken als je zelf wil. Ik heb zeker niet altijd gekozen voor de goedkoopste optie, maar ook niet voor de duurste optie. Ik wilde graag een super leuke tijd hebben in Kaapstad en achteraf geen spijt hebben dat ik bepaalde activiteiten niet heb gedaan vanwege het geld (hier had ik dan ook voor gespaard). Skydiven is hier een heel goed voorbeeld van.

Waar kun je nog makkelijk extra geld besparen?

Kies je voor het slapen in hostels, denk je goed na over wat de goedkoopste opties zijn qua eten en vervoer en kies je bewust voor de gratis of goedkopere activiteiten? Dan weet ik zeker dat je veel goedkoper uit bent. Het leven in Kaapstad is absoluut vele malen goedkoper dan in Nederland dus ik zou zeggen; doe goed je research, soms kunnen bepaalde dingen goedkoper uitvallen dan je van tevoren had gedacht. En geniet!

Tips voor de ideale inpaklijst voor Kaapstad

Als je je afvraagt wat je allemaal moet meenemen naar Kaapstad, dan ben je hier aan het juiste adres. No worries, dit zijn geen dingen waar je zelf ook wel aan gedacht had (zoals je zonnebril, bikini en oplader van je telefoon) maar juist dingen waar je zelf misschien niet zo snel op zou komen. Ik heb 3 tips. Daarnaast vertel ik je welke 3 dingen je beter thuis kunt laten om je een handje te helpen om onder dat maximale gewicht van je koffer te blijven. 

Laagjes

Laagjes zijn echt dé oplossing als je naar Kaapstad gaat. Niets is hier zo veranderlijk als het weer en daar wil jij je natuurlijk goed op voorbereiden! Mijn koffer bestond daarom uit allerlei verschillende kledingstukken: van hemdjes tot truien en van korte broeken tot vestjes. Zo had ik altijd wel iets bij me wat matcht met het weer van die dag. 

Goed om te weten: ik bezocht Kaapstad in de winter, maar los van in welk seizoen je deze stad bezoekt, blijft je inpaklijst hetzelfde: laagjes, laagjes, laagjes.

Sloffen (voor in de winter)

Ga je in de winter naar Kaapstad? Vergeet je sloffen dan niet. Dit klinkt misschien wat overbodig en eerlijk gezegd twijfelde ik of ik ze wel of niet mee moest nemen (team altijd koude voeten). Achteraf is dit één van de dingen die ik het meest gebruikt heb.

In heel veel appartementen is geen verwarming aanwezig waardoor de vloer steenkoud aanvoelt. Dan ben je opeens heel blij met je warme sloffen! Deze hoeven trouwens absoluut niet duur te zijn, ik haal ze meestal gewoon bij de Scapino.

Ben je student? Neem je studentenpas mee

Ik had mijn studentenkaart per toeval nog in mijn portemonnee zitten toen ik erachter kwam hoeveel voordeel je soms kunt krijgen als je je studentenpas kunt laten zien. Denk hierbij vooral aan korting bij musea, allerlei excursie aanbieders en toegang tot nationale parken. Dit scheelt soms wel de helft van wat je normaal betaalt zonder korting. Stop ‘m dus meteen in je portemonnee, dat pasje met die lelijke foto kan nog weleens van pas gaan komen.

Dit kun je beter thuis laten

Anti-muggenmiddel & zonnebrand

Ik hoor je denken, heh? Geen anti-muggenmiddel? Ja, in Zuid-Afrika is dit spul namelijk véél goedkoper! Waar je in Nederland al snel €10 kwijt bent, betaalde ik voor een hele tube nog niet eens €3! Laat die spray, lotion of wat het ook is dus lekker thuis en breng na aankomst in Kaapstad eerst een bezoekje aan de lokale apotheek of drogist. 

Dit geldt overigens ook voor zonnebrand. Men, wat betalen wij hier toch een godsvermogen voor in Nederland. Niet meenemen dus, maar kopen in Kaapstad!

Malariapillen

Ik merk dat er toch best veel reizigers zijn die dit niet weten, maar lieve mensen; Malaria komt niet voor in Kaapstad. Deze vervelende muggen tref je pas aan als je in de wat noordelijker gelegen gebieden komt van het land. Mocht je van plan zijn om te gaan rondreizen in Zuid-Afrika of één van de buurlanden, is het verstandig om je huisarts of de GGD even te vragen om advies. Ik ben namelijk geen dokter ;). Wat ik je wel kan vertellen is dat, mocht je in Kaapstad blijven, je geen Malariapillen nodig hebt. Scheelt weer een paar tientjes. 

Je duurste, mooiste sieraden

Deze kun je beter thuis laten, dus streep ze maar door op je Kaapstad inpaklijst. En dat is niet om je bang te maken, maar om jou te helpen een realistisch beeld van de bestemming te geven. Daar ben ik namelijk voor! In deze blog over veiligheid in Kaapstad lees je waarom je beter geen sieraden draagt en geef ik je meer veiligheidstips.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog inhoud

Highlights Kaapstad

De must-have voor jouw reis naar Kaapstad! 

 

In deze persoonlijk samengestelde Google Maps kaart van Kaapstad vind je alle highlights in één overzicht. 

 

Klik hier voor meer informatie.

Meer Kaapstad?

Recente blogs:

Shop:

Bucketlist Journal
De must-have voor iedere avontuurlijke reiziger! 101 bucketlist avonturen die je minstens één keer in je leven wil beleven.

Hoeveel pagina's kun jij al vullen?
Shop nu!

Support mij:

Ik zou het heel tof vinden als jij mij wil supporten in wat ik doe! Dat doe je kosteloos en het werkt heel simpel, uitleg vind je hier❤️

Volg mij op social media: