Wat te doen in Chefchaouen: de blauwe stad in Marokko
- Bezocht: februari 2025
- Leestijd: 6 minuten
Chefchaouen is één van de meest betoverende plekken in Marokko en wordt ook wel gezien als het mooiste dorp van Afrika. Verscholen in het Rifgebergte, staat deze stad bekend om haar felblauwe straatjes, relaxte sfeer en Instagrammable uitzichten. Of je nu door de smalle steegjes van de medina slentert, geniet van een verse muntthee op een zonnig dakterras of de zonsondergang bewondert vanaf een panoramisch uitzichtpunt; Chefchaouen voelt als een sprookje. In deze blog geef ik antwoord op de vraag: ‘Wat te doen in Chefchaouen?’ en vertel ik je alles wat je moet weten voor een onvergetelijk bezoek.
Voor deze rondreis hebben wij onze auto gehuurd via Sunny Cars. Mijn persoonlijke favoriet vanwege een goede prijs-kwaliteitverhouding, all-in verzekering en een ruime keuze. Absoluut een betrouwbare partij waar ik zelf ook altijd mijn auto huur, aanrader!
Als je een rondreis door Marokko maakt, heb je veel accommodaties nodig. Om het overzicht te bewaren, kies ik persoonlijk altijd voor Booking.com. Download de app, log in en je hebt alle boekingsinformatie overzichtelijk bij elkaar staan. Super handig en een groot voordeel is dat het aanbod van Booking.com gigantisch is. Er zit altijd wat voor je tussen!
Ligging en bereikbaarheid Chefchaouen
Chefchaouen ligt in het noorden van Marokko, verscholen tussen de heuvels van het Rifgebergte. De stad ligt redelijk afgelegen, waardoor je al snel een paar uur onderweg bent als je Chefchaouen wil bezoeken vanuit een grote stad in de buurt.
De weg tussen Tanger en Chefchaouen
Wij bezochten Chefchaouen vanuit Tanger Airport en deden er 2.5 uur over om er te komen. Dat is een half uurtje langer dan wat Google Maps aangaf. De route is redelijk vlak, maar wel druk en chaotisch. We hebben niet veel bergen gezien en reden vooral dwars door kleine dorpjes en bewoond gebied.
De weg tussen Chefchaouen en Fez
De volgende dag reden we door naar Fez. Volgens verschillende bronnen zou je deze route binnen 3 uur/3.5 uur moeten afleggen. Wij hebben er echter bijna 5 uur over gedaan! Exclusief stops. En dat is niet omdat wij geen auto kunnen rijden of een lichte rechtervoet hebben. Houd hier dus rekening mee in je planning als je Chefchaouen vanuit Fez wil bezoeken, je bent veel langer onderweg dan verschillende bronnen aangeven.
Waarom is Chefchaouen blauw?
Chefchaouen staat bekend om de felblauwe huizen, maar waarom zijn deze eigenlijk blauw? Tijdens mijn bezoek aan de blauwe stad heb ik een klein onderzoekje opgezet, want het antwoord op deze vraag is nog altijd een mysterie.
Er zijn verschillende theorieën: het zou iets te maken hebben met de vele joodse vluchtelingen die rond 1930 naar Chefchaouen zijn gevlucht. Blauw is namelijk de traditionele kleur in het jodendom. Ze schilderden de huizen blauw omdat dit ze zou beschermen. Anderen zeggen dat de blauwe kleur insecten zoals muggen weghoudt. Een praktische keuze in het warme klimaat.
Een derde theorie is dat het gesteente in de grond bij Chefchaouen blauw wordt als het in contact komt met water. Zo zouden de eerste blauwe huizen per toeval zijn ontstaan. Een inwoner zag dat dit toeristen trekt, en is zo op het idee gekomen om met blauwe verf aan de slag te gaan. Dit trok steeds meer bezoekers, waarna andere inwoners volgden en de traditie zich verder verspreidde. Mocht deze theorie waar zijn, dan heeft Chefchaouen niet alleen een historische of religieuze achtergrond, maar is het ook een slimme marketingstrategie geweest.
Is Chefchaouen echt zo blauw?
Tegenwoordig worden veel foto’s bewerkt en lijken daardoor niet meer op de realiteit. Voorafgaand aan mijn bezoek twijfelde ik of Chefchaouen in het echt ook zo blauw is, of dat deze stad zijn bekendheid te danken heeft aan heftige filters.
Gelukkig en ook wel een beetje opgelucht kan ik het goede nieuws met je delen dat de blauwtinten echt zijn! Nog steeds zullen sommige mensen hun foto’s te heftig bewerken waardoor een verkeerd beeld geschetst wordt, dat voorkom je helaas niet. Maar de foto’s die je op mijn website en Instagram vindt, matchen perfect met de realiteit.
Sommige huizen zijn lichtblauw, anderen donkerblauw en er zijn talloze tinten daar tussenin. Dit komt door de variaties in verf dat gebruikt wordt, de ouderdom van de gebouwen en de blootstelling aan het zonlicht. Sommige huizen zijn feller blauw dan anderen. De reden hiervan is niet dat er een blauw filter overheen zit, maar doordat de verf in de loop van de tijd vervaagd. Een nieuwe verflaag zorgt voor een felblauwe kleur, maar niet alle huizen worden tegelijk voorzien van een nieuwe laag verf.
Niet alleen huizen worden blauw geverfd, maar ook raamkozijnen, deuren en zelfs trappen. Zo zagen wij een local in de weer met een enorme pot verf voor de straatstenen voor zijn winkeltje. Hoe vet?!
Wat te doen in Chefchaouen?
Slenter door de medina
Dit is de reden waarom je naar Chefchaouen wil: om de medina te bezoeken. Het is totaal anders dan de medina van bijvoorbeeld Fez of Marrakesh, Chefchaouen voelt meer aan als een dorpje dan een stad. Het is er veel rustiger, de rondrijdende scooters zijn op één hand te tellen en de sfeer is gemoedelijker.
De medina van Chefchaouen is compact en overzichtelijk. Er is één hoofdstraat die je door de hele medina loodst. Wijk je hier van af door een trapje omhoog te nemen, is de kans groot dat deze doodloopt. Neem je vanuit de hoofdstraat een trap omlaag, loop je de medina langzaamaan weer uit. Toch is het leuk om ook de zijstraatjes mee te pakken. Hier komen weinig toeristen waardoor je de kans krijgt om in alle rust prachtige foto’s te maken. De huizen op afgelegen plekken zijn net zo blauw als die aan de hoofdstraat.
Straatnaambordjes vind je hier niet, maar de hoofdstraat is makkelijk te vinden. Het is een vlak pad waar veel winkeleigenaren hun hele hebben en houden hebben uitgestald. Voor het gemak hier de coördinaten van het begin- en eindpunt, de route hier tussen is de hoofdstraat. Deze is ongeveer 750 meter lang:
(35.1708627, -5.2571974)
(35.1699901, -5.2649030)
Bezoek het Plaza Uta el-Hammam
Het Plaza Uta el-Hammam is het kloppende hart van Chefchaouen. Het is de perfecte plek om de sfeer van de stad in je op te nemen. Dit centrale plein wordt omringd door traditionele cafés en restaurants waar je kunt genieten van een (alcoholvrij) drankje of een vers bereide tajine. Ook is het één van de weinige terrasjes waar je mensen kunt kijken. De overige horecagelegenheden in de medina bevinden zich allemaal op het dak vanwege een gebrek aan ruimte.
Bestel een drankje op een dakterras
Een medina kenmerkt zich door smalle steegjes waar geen ruimte is voor een tafeltje met een paar stoeltjes. Dit lossen ze op door alle terrasjes op de daken te maken, zo ook in Chefchaouen. Heb je na een paar uurtjes struinen behoefte aan een lekker (koel) drankje of juist een heerlijk plekje in de zon? Kijk dan eens omhoog! Vaak zijn de dakterrassen in Marokko rijkelijk versierd en kijk je prachtig uit op de omgeving. Je bereikt een dakterras via een steile, smalle trap dwars door de huizen van mensen.
Bekijk de zonsondergang
Als de zon vanuit een lage invalshoek op de blauwe huizen schijnt, en de lucht oranje kleurt, ontstaat er een prachtig contrast. Dit uitzicht wil je niet missen! Als je accommodatie een dakterras heeft, is het spectaculair om vanuit hier de zonsondergang te bekijken. Je kunt ook naar een uitzichtpunt rijden voor een compleet plaatje (zie hieronder). Hoe dan ook, zorg ervoor dat je de zonsondergang niet mist.
Rijd naar een panoramisch uitzichtpunt
Als je de stad verlaat, is het leuk om nog even langs een panoramisch uitzichtpunt te rijden. Vanuit hier kijk je uit over de stad in zijn geheel en zie je goed hoe de blauwe huizen zich uitstrekken tussen de groene heuvels van het Rifgebergte. Eén van de beste plekken om te stoppen is op de Avenue Ras Elma. Vanaf hier heb je een waanzinnig uitzicht over Chefchaouen en er zijn voldoende parkeergelegenheden voor een paar minuutjes.
Let op: overal lopen parkeerwachters die hopen op een kleine vergoeding in ruil voor het ‘bewaken’ van je auto terwijl jij wat foto’s maakt. Of je ze wat kleingeld wil geven is aan jou. Deze mensen zijn niet in dienst bij de overheid, ze mogen officieel geen geld eisen. Onze parkeerwachter probeerde er een slaatje uit te slaan door 50 Dirham te vragen voor de 10 minuten dat we er stonden! Ter vergelijking: voor 1 nacht vragen ze gemiddeld 20 Dirham. We hebben hem 5 Dirham gegeven.
Chefchaouen praktische tips
Boek geen dagtrip maar verblijf een nacht in de blauwe stad
Chefchaouen wordt door heel veel toeristen in slechts een paar uur bezocht. Ze boeken een dagtrip vanuit Fez en worden in grote touringcars gebracht en weer opgehaald. In mijn ogen is dit ontzettend zonde, want zo mis je de echte charme van deze bijzondere stad.
De route tussen Chefchaouen en Fez is een enorm lange slingerweg waar je al snel 5 uur over doet. Touringcars rijden asociaal hard, wellicht redden zij het in 4 uur. Dat betekent dat je minimaal 8 uur in de bus zit. Hierdoor blijft er weinig tijd over om de stad te bezoeken. Daarbij is Chefchaouen op zijn mooist in de vroege ochtend, wanneer er nog bijna niemand is, of tijdens zonsondergang. Door de lange heen- en terugreis mis je beide momenten. Kies je voor een overnachting in Chefchaouen, hoef je geen keuzes te maken en heb je de stad bijna helemaal voor jezelf als je meteen na het ontbijt op pad gaat.
Overnacht in een riad in de medina
Een overnachting in Chefchaouen is pas echt compleet als je in een traditionele riad verblijft, in de oude medina. Een riad is een historisch Marokkaans huis of paleis dat tegenwoordig is omgebouwd tot restaurant of hotel. Het barst er van de kleurrijke details, dit type accommodatie maakt jouw verblijf in Marokko helemaal af! Kies voor een riad in de medina zodat je zo de kronkelende blauwe straatjes in stapt.
Tip: kies voor een riad met dakterras. Vanuit hier heb je een adembenemend uitzicht over de blauwe stad en omliggende heuvels. Het is niet alleen een perfecte plek voor de zonsondergang, maar ook om te ontbijten. Het ontbijt wordt bij mooi weer vaak geserveerd op het dakterras, waardoor je de dag begint met een geweldig panoramisch uitzicht.
Accommodatietip: riad Dar MD
Wij verbleven in Riad Dar MD, een sfeervolle riad midden in de oude medina. Zodra je de deur uitstapt, sta je direct in een schilderachtig zijstraatje van de blauwe stad. De kamers zijn prachtig ingericht, net als de rest van de riad, waar oog voor detail en Marokkaanse charme samenkomen.
Op het dak vind je een ruim dakterras, de perfecte plek om ’s ochtends bij mooi weer te genieten van je ontbijt. Bij kou of regen kun je ook binnen comfortabel zitten. Dar MD wordt gerund door een gastvrije familie die zelf in de riad woont, waardoor er altijd iemand beschikbaar is als je iets nodig hebt. Een warme en authentieke plek om te verblijven in Chefchaouen!
Zoek je nog een restaurant om ‘s avonds te gaan eten? Dan is El Cielo een aanrader. Hier kun je verschillende traditionele, Marokkaanse gerechten krijgen voor een fijne prijs. Overnacht je in Riad Dar MD? Dat is al helemaal fijn want El Cielo ligt direct om de hoek. Verdwalen is onmogelijk.
Hoeveel tijd heb je nodig om Chefchaouen te bezoeken?
Twee tot drie uur is genoeg om de medina van Chefchaouen te verkennen. De stad is niet groot en buiten de medina zijn er weinig bezienswaardigheden. Wil je de drukte vermijden? Ga dan in de ochtend. Rond het middaguur wordt het erg druk door de grote aantallen toeristen die met touringcars arriveren. Door ervoor te zorgen dat je er al vroeg bent, of vroeg te ontbijten als je in Chefchaouen overnacht, kun je in alle rust ronddwalen.