De mooiste hike van Zwitserland: bovenlangs de Oeschinensee
- Bezocht: juli 2024
- Leestijd: 7 minuten
De Oeschinensee hike is wat mij betreft de mooiste hike van Zwitserland. Dit bergmeer staat niet alleen op de UNESCO Werelderfgoedlijst, maar wordt ook vaak beschouwd als het mooiste bergmeer van de Alpen. Ga voor een spectaculair uitzicht en hike bovenlangs het meer. Ik vond dit by far de mooiste hike die ik ooit heb gedaan in Europa, en misschien wel even mooi als de hikes in de nationale parken van Amerika. In deze blog vertel ik je wat je kunt verwachten van de mooiste hike van Zwitserland, want geheel ongevaarlijk is deze hike niet.
Goede wandelschoenen zijn een absolute must als je gaat hiken in de bergen. Ik draag al jaren de lage wandelschoenen van Meindl en deze bevallen mij zo goed, dat ik steeds weer dezelfde schoenen koop. Het profiel van deze serie Meindl wandelschoenen is ontzettend diep, wat voor veel grip zorgt. Dikke aanrader.
In Zwitserland vind je de echte Zwitserse schoonheid. En geloof mij: dit wil je vastleggen! Van turquoise gekleurde bergmeren tot besneeuwde bergtoppen en van uitgestrekte landschappen tot berggeitjes die je gedag komen zeggen. Inzoomen met je telefoon is geen goed idee, daar heb je een goede camera voor nodig. De Canon Powershot serie is mijn absolute favoriet, vooral omdat er een spectaculaire zoomlens zit op deze variant.
Bovenlangs de Oeschinensee hiken: welke route kies je?
Oeschinensee hike via Heuberg in het kort
Wij kozen voor de ietwat uitdagende hike bovenlangs de Oeschinensee via de Heuberg route, waar deze blog op gebaseerd is. Verderop in deze blog vertel ik je meer over wat je precies kunt verwachten. In het kort:
- Afstand: 8.4 km
- Duur: 2 uur en 45 min tot 3 uur en 30 min, afhankelijk van je wandeltempo, pauzes en de weersomstandigheden. Wij hebben er 3 uur en 15 min over gedaan en namen de tijd
- Hoogtemeters: 370
- Moeilijkheidsgraad: gemiddeld bij goede weersomstandigheden, maar dit kan omslaan naar uitdagend (verderop in deze blog meer daarover)
Waar parkeer je je auto?
Het kabelbaanstation bevindt zich in Kandersteg. Type voor de parkeerplaats dit in op je Google Maps: ‘Gondelbahn Oeschinensee Parkplatz’. Er zijn drie grote parkeerplaatsen waar je je auto de hele dag voor een acceptabel tarief kunt parkeren. Wij betaalden 7,75 CHF voor 6 uur. Op P2 staan laadpalen.
Alternatief voor de Heuberg route
De makkelijkste en meest gekozen route naar de Oeschinensee is het wandelpad van 20 – 30 minuten waarbij je alleen naar de rand van het meer wandelt. Ik zeg wandelen, want een hike is dit niet. Het pad heeft 104 hoogtemeters en loopt vanaf het kabelbaanstation recht naar het meer toe. Je komt geen mooie uitzichtpunten op het meer tegen en loopt tussen de massa. Mocht je geen hiker zijn, is dit een goede optie. Anders is deze route geen aanrader.
Naar het bergstation wandelen of met de kabelbaan naar boven?
Je hebt twee opties om bij het bergstation te komen: via een gondel vanuit het dalstation of zelf naar boven wandelen. Wij kozen voor de kabelbaan, en dit heeft een reden.
De Heuberg hike begint pas op hoogte. Om bij het beginpunt te komen, moet je eerst een uur klimmen. Je legt in een uur 400 tot 500 hoogtemeters af, afhankelijk van de route die je kiest. Dit pad loopt steil omhoog. Na deze wandeling begint de hike van 8 km pas. Dit vonden wij te veel van het goede en dus kozen we voor de gondel om fris aan de Heuberg hike te beginnen.
Kortom: na de kabelbaanrit begint het avontuur pas! Wil je de Heuberg hike doen en zelfstandig naar boven en beneden hiken? Reken dan op minimaal 5 uur hiken in totaal. Het vermijden van de kabelbaan is wel een goede manier om geld te besparen, maar geen excuus als je geen ervaren hiker bent.
Kosten kabelbaan
Tickets voor de kabelbaan koop je bij het ticketloket bij het dalstation. Heb je geen voordeelpas, betaal je 24 CHF voor een enkele reis en 32 CHF voor een retourticket (volwassenen)*. Heb je een Swiss Travel Pass (Flex) of Half Fare Card? Dan krijg je 50% korting.
*Prijzen op basis van de tarieven van juli 2024.
Dienstregeling kabelbaan
De kabelbaan is het grootste deel van het jaar geopend (mits het droog is). Maar houd er rekening mee dat je slechts een paar maanden per jaar naar boven kunt om te hiken. Het grootste gedeelte van het jaar wordt de kabelbaan gebruikt om boven te skiën, langlaufen, sleeën, sneeuwschoenwandelen, een ijswandeling te maken of om te ijsvissen. Verderop in deze blog vertel ik je meer over welke maanden van het jaar geschikt zijn om de Heuberg route te hiken.
Dit is de dienstregeling van de kabelbaan:
- Zomerperiode: 8.30u eerste gondel naar boven, 18u laatste gondel naar beneden
- Winterperiode: 9u eerste gondel naar boven, 17u laatste gondel naar beneden
Updates over de dienstregeling en openingstijden vind je op deze website.
Hoe is de Oeschinensee Heuberg hike ingedeeld?
Bij het kabelbaanstation kun je een plattegrond krijgen, of de kaart hier openen. Dit is dezelfde kaart. Bekijk de kaart even voordat je verder leest, ik refereer er meerdere keren naar.
Handig: de online kaart is interactief. Dit betekent dat je meteen kunt zien welke routes op dit moment afgesloten zijn en welke waarschuwingen gelden.
Deel 1: makkelijk en druk wandelpad
Links op de kaart zie je het bergstation van de kabelbaan (Oeschinen 1682 m). Vanaf hier kun je maar één richting op wandelen: volg de oranje lijn. Al snel kom je op een splitsing: de oranje C lijn of de oranje D lijn. Sla hier linksaf om op de D lijn te blijven. Dit gedeelte loop je nog met de mensenmassa mee. Dit is namelijk ook het pad naar de rand van het meer, de makkelijke wandeling waar ik het hierboven over had.
Dit hele deel van de hike loop je op een oranje route. Oranje trails in Zwitserland staan voor een Hiking Trail. Deze zijn voor iedereen goed te doen, ook als je weinig ervaring hebt met hiken.
Deel 2: begin van de klim
Op een gegeven moment kom je een pad tegen waar je linksaf kunt slaan: de rood-witte stippellijn die naar boven slingert. Hier neem je afscheid van de massa en begint het klimmen. Rood-witte paden in Zwitserland staan voor ‘Mountain Trails’. Deze paden zijn uitdagender dan de oranje Hiking Trail paden. De volgende stap qua trails in Zwitserland zijn de blauw-witte ‘Alpine Trails’. Deze routes zijn alleen geschikt als je een ervaren hiker bent in de bergen, maar de Oeschinensee Heuberg route loopt hier niet langs.
Overal staan bordjes maar de route is makkelijk; je kunt maar één kant op. Je bent een aardige tijd onderweg totdat je bij het eerste herkenningspunt op de kaart bent: Heuberg 1950 m. De route naar dit punt is ontzettend mooi. Doordat je al snel in hoogte stijgt (het slingerpad), kun je de Oeschinensee al goed zien. Onthoud: hoe hoger je komt, hoe spectaculairder het uitzicht wordt.
Deel 3: over de bergwand
Eenmaal op hoogte is het pad aardig gelijk voor Zwitserse begrippen. Dit gedeelte van de route maak je niet extreem veel hoogtemeters, maar is wel super spectaculair. De uitzichten blijven waanzinnig en je hebt de hele route uitzicht op de besneeuwde bergtoppen, het groene berglandschap en de Oeschinensee.
Deel 4: naar beneden & restaurantje
Na zo’n 2 uur hiken kom je bij de laatste splitsing: vlak voor Oberbergli sla je rechtsaf en volg je de rood-witte Mountain Trail naar beneden. Hier begint het afdalen. Dit zijn slingerpaden die aardig steil naar beneden lopen. Dit begin je op een gegeven moment goed te voelen in je bovenbenen en is ook de reden dat dit als een Mountain Trail wordt gezien.
Na een paar bochten kom je langs een klein restaurantje; neem een pauze en scoor hier wat te drinken. De menukaart bestaat uit wat simpele drankjes en snacks. Koop je hier iets, kun je gratis gebruikmaken van een schoon toilet.
Let op: in dit restaurant kun je alleen met cash (Zwitserse Frank) betalen.
Deel 5: onderlangs de Oeschinensee
Vanuit het restaurant is het nog minimaal een uur flink afdalen tot je het meer bereikt. Hier meng je je weer in de massa. Je kunt hier een (frisse) duik nemen, wat eten bij het grote restaurant, een ijsje scoren of een bootje huren. Voor 1 uur roeien betaal je 32 CHF.
Heb je een retourticket voor de kabelbaan gekocht? Vanuit de Oeschinensee is het nog 20 tot 30 minuten wandelen naar het kabelbaanstation. Heb je (nog) geen kaartje? Dan kun je ervoor kiezen om in 45 minuten af te dalen terug naar de parkeerplaats. Houd er rekening mee dat dit een intensieve route is. Je legt in een korte tijd veel hoogtemeters af en naar beneden hiken is zeker niet altijd makkelijker dan naar boven.
Let op: rondom het restaurant lopen koeien vrij rond. Het spreekt voor zich dat je deze dieren niet aanraakt, voert of van dichtbij foto’s maakt. Respecteer ze door ze wat ruimte te gunnen. Wij waren hier bijna getuige van een toerist die gespiest werd door een stier..
Is de Oeschinensee hike via Heuberg geschikt voor iedereen?
Nee. Je hebt een basisconditie nodig om te hiken in de bergen. De wandelpaden zijn verre van plat, maar dit is niet het grootste risico. Het zit ‘m in de omstandigheden. Onderschat de Zwitserse bergen niet! Ik heb contact gehad met Lea, medewerker van de kabelbaan bij de Oeschinensee, en zij vertelde het volgende:
Waarschuwing Heuberg route
”We ondervinden veel problemen door promotie op social media. Veel mensen volgen de Heuberg wandelroute, maar zijn niet (goed) geïnformeerd, uitgerust, voorbereid en riskeren hun leven voor een foto. Bijna dagelijks hebben we ongelukken en moeten mensen met helikopters worden gered.”
Advies van Lea
”Het belangrijkste om te weten is dat je je in de Zwitserse bergen bevindt; het is geen speelplaats en iedereen draagt zijn eigen verantwoordelijkheid. Het is heel eenvoudig: voel je je niet op je gemak, keer dan om en ga terug. Je weet niet wat er nog meer op je te wachten staat.”
”Weet dat alle wandelroutes in Zwitserland zijn ingedeeld op moeilijkheidsgraad. De Heuberg is al een T3. Het volgende niveau is alleen voor bergbeklimmers. Meer informatie hierover lees je in dit document.”
Is de Heuberg wandelroute het hele jaar toegankelijk?
Dat antwoord is simpel: nee, bij lange na niet. De Heuberg wandelroute is toegankelijk van begin juni tot maximaal eind oktober. Het is niet mogelijk om in de andere maanden van het jaar de Heuberg route te bewandelen.
Dit hangt ook af van de weersomstandigheden en sneeuw. Na een strenge winter is het pad pas begaanbaar vanaf half of eind juni. Dat komt doordat het langer duurt totdat de sneeuw gesmolten is. En als de winter vroeg komt, kan het eind september al gedaan zijn. Sneeuw is hierin dus een zeer belangrijke factor, ook in de lente. Want wanneer de sneeuw smelt, is er een groot risico op (levensgevaarlijke) lawines en steenslag. Houd de waarschuwing van Lea in je achterhoofd en ga niet hiken als dit niet verantwoord is!
Tips goede voorbereiding Oeschinensee via Heuberg hike
Check van te voren de weersvoorspelling
Het is een goede gewoonte om het weer en de weersvoorspellingen te checken voordat je gaat hiken in de bergen. Dit heeft Lea (medewerker van de kabelbaan van de Oeschinensee) hierover te zeggen:
”Met onweer hiken is te riskant. Er is altijd gevaar van blikseminslag, beken die binnen enkele seconden volstromen en het risico op modderstromen. Dit hebben we dit jaar (2024) al meerdere keren meegemaakt. Controleer altijd lokale websites of vraag de lokale bevolking. Als zij zeggen dat het niet veilig is om te gaan, negeer dat dan niet.”
Mijn ervaring is dat de warme zomerdagen zonnig beginnen, en er in de loop van de middag (fikse) onweersbuien ontstaan. Ik ben 5 dagen in deze regio geweest, en iedere middag/avond was het weer raak. Zijn de voorspellingen positief? Begin dan zo snel mogelijk aan de hike. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans dat er buien ontstaan en het gevaarlijk wordt.
Paklijst: handig om mee te nemen
Als je gaat hiken in de bergen, is het noodzakelijk om je goed voor te bereiden. Neem dit in ieder geval mee:
- Wandelkleding - controleer de weersomstandigheden voordat je gaat en ben voorbereid op elk weertype. Dus ook regen. Onthoud: het weer kan snel omslaan in de bergen
- Wandelschoenen - GEEN slippers of sneakers
- Rugzak
- Water, water, water
- Genoeg te eten dat vult + snacks (brood, banaan, Snicker, etc.)
- Zonnebrand
- Zonnebril en/of pet
- Cash - In het restaurant aan de andere kant van het meer kun je alleen met cash (Zwitserse Frank) betalen
- Zwemkleding - Als je wil zwemmen in het meer
- Camera/telefoon voor foto’s