6 hoogtepunten van een rondreis door Namibië
- Bezocht: augustus 2022
- Leestijd: 8 minuten
Mijn rondreis door Namibië was onderdeel van een 12-daagse rondreis door zuidelijk Afrika. Deze groepsreis heb ik geboekt via Nomad Africa Tours & Safaris. De reis begon in Swakopmund, Namibië, en liep via Botswana naar de Victoria Falls in Zimbabwe. In deze blog vertel ik je alles over de hoogtepunten die we bezochten in Namibië, wat ik daarvan vond en geef ik je wat handige tips!
Je rondreis door Namibië maak je helemaal af door te gaan kamperen. Wat mij betreft een no-brainer om in een tent te slapen, dit sluit namelijk perfect aan bij de ervaring! Omdat je je in the middle of nowhere bevindt, zijn kampeerspullen noodzakelijk zodat je jezelf kunt redden. Scoor jouw must-haves bij Kampeerwereld.
Swakopmund
Mijn reis begon in Swakopmund, gelegen op een werkelijk prachtige locatie dicht bij de kust. Vanuit Kaapstad vloog ik naar Walvis Bay, een vlucht van zo’n 2 uur en 15 minuten. Namibië is perfect te combineren met een bezoek aan Kaapstad! Je kunt vanuit Zuid-Afrika een auto huren en via land de grens oversteken, of net als mij vliegen op Swakopmund en dit als je basis uitgangspunt gebruiken.
Wat kun je verwachten van Walvis Bay airport?
Na een korte vlucht met de mooiste uitzichten over het woestijnlandschap, kwam ik aan op de luchthaven van Walvis Bay. En als je denkt dat je al eens in ‘the middle of nowhere’ bent geweest, google dan maar eens op afbeeldingen voor ‘Walvis Bay Airport’. Er is werkelijk niets behalve woestijn, prachtig om te zien!
Door Nomad, waar ik mijn rondreis boekte, was er al een transfer voor mij geregeld die mij stond op te wachten. Dit is dan ook meteen een hele dikke tip: regel een transfer, want het is hier zo afgelegen dat je dit ter plekke niet gaat lukken. Het is vanuit Walvis Bay Airport ongeveer 40 minuten rijden naar het centrum van Swakopmund.
Hoe lang verblijven in Swakopmund?
Helaas had ik niet veel tijd in Swakopmund en was ik vooral gefocust op het ontmoeten van de groep, maar ik kan mij heel goed voorstellen dat je je hier prima een paar dagen kunt vermaken. Je kunt hier bijvoorbeeld parachutespringen, waarbij je uitkijkt op zowel de felblauwe kustlijn (Skeleton Coast) als de woestijn. Maar denk ook aan activiteiten zoals quad biken, sandboarden, kajakken, een woestijnsafari en nog veel meer!
Spitzkoppe
Eén van mijn favoriete plekken in Namibië: Spitzkoppe. Een gigantische rotspartij, ook wel de Matterhorn van Namibië genoemd, die ineens uit het niets aan de horizon verschijnt. Behoorlijk wat ‘African massages’ (hobbelwegen) verder, kom je op een gegeven moment op een punt dat de weg wat naar beneden loopt. Het is heel mooi om hier te stoppen voor het uitzicht (er is toch geen kip op de weg). Erg gaaf om te zien, hier is letterlijk niets. Gevalletje ‘einde van de wereld’.
Eenmaal aangekomen bij Spitzkoppe weet je eerst niet waar je moet kijken. Het lijkt alsof je zo in een film bent gestapt en het is hier onmogelijk om een mislukte foto te maken. Ook kun je soms de rotsen op klimmen. Doe dit ook zeker (wanneer toegestaan!), want de uitzichten vanaf hier zijn nog mooier dan vanaf beneden. Je hebt hier echt even de tijd nodig om te beseffen dat hetgeen wat je ziet, echt is. Absoluut één van de hoogtepunten van een rondreis door Namibië!
Bewonder eeuwenoude rock paintings
Wij kregen hier tijdens onze Nomad tour een rondleiding van een local. Eerst bezochten we wat ‘rock paintings’ die jaaaaren, al dan niet eeuwen oud zijn. Eerlijk gezegd niet helemaal mijn ding, maar wel bijzonder om te beseffen hoe oud deze tekeningen zijn en met welke materialen dit gemaakt is.
Vervolgens gingen we een stukje aan de wandel richting een uitzichtpunt. Zorg ervoor dat je zowel bescherming tegen de zon bij je hebt als genoeg water. Het is erg warm om hier te wandelen aangezien er geen schaduw is. Houd daarnaast rekening met schorpioenen en slangen. Wij hebben geen schorpioen of slang gezien, maar wel een oude slangenhuid wat bewijst dat ze er wel degelijk te vinden zijn.
Picknicken in Spitzkoppe
Spitzkoppe is een unieke plek in Namibië. Hier wil je niet gehaast rondlopen en weer verder met je rondreis. Geloof mij, hier wil je op z’n minst picknicken! Er zijn geen winkels waar je een lunch kunt kopen, dus neem zelf wat te eten mee en zoek een mooi plekje om even te gaan zitten en te genieten van je uitzicht.
Mocht je wat meer tijd hebben tijdens jouw rondreis door Namibië, raad ik je absoluut aan om hier te kamperen. Hier en daar zagen we wat tentjes staan en het lijkt mij zo gaaf om hier te overnachten! Houd er wel rekening mee dat hier weinig tot geen voorzieningen zijn. Vaak kun je op de website van de camping wel vinden wat wel en niet aanwezig is.
Bezoek Kamanjab
De eerste overnachting van mijn rondreis in Namibië was hier, in Kamanjab. Dit dorpje brengt verschillende wegen samen waardoor veel reizigers hier overnachten. Het is er gezellig druk, maar tegelijkertijd ook muisstil. Je hebt hier echt het Afrika-gevoel te pakken.
Oppi Koppi Rest Camp
Overnachten in Oppi Koppi Rest Camp is zeker een aanrader, hier heb je namelijk echt het gevoel dat je in Afrika bent. Ondanks dat er bij de receptie aardig veel reizigers zitten (de enige plek waar WiFi is en waar je koude drankjes kunt krijgen), merk je op de camping niets van deze drukte. De ‘campground’ is namelijk zo groot dat je zo afgezonderd kunt overnachten als je zelf wil. Wáánzinnig!
Je mag zelf kiezen waar je je tent opzet. Mijn tip hierbij is om een plekje op enkele tientallen meters van een betonnen ‘hokje’ te zoeken. In deze ‘hokjes’, niet heel veel meer dan betonnen muren, vind je 1 toilet en 1 douche. Neem hier, ondanks dat het water koud kan zijn, zeker ook even een douche. Je hebt namelijk geen dak boven je hoofd en dus kijk je zo de sterrenhemel in!
Let op: houd rekening met olifanten
Houd te allen tijde de omgeving goed in de gaten, zowel bij daglicht als in het donker. Je kunt op de camping namelijk olifanten tegenkomen. En dacht jij dat je deze grote beesten heus wel ziet aankomen? Dan wist je waarschijnlijk nog niet dat olifanten (bijna) geen geluid maken. Ze kunnen uit het niets achter of naast je staan, en zullen waarschijnlijk enorm van je schrikken als je ineens een onverwachte beweging maakt. Voorkom dat je ze niet ziet aankomen door altijd even een oogje in het zeil te houden. Een kampvuur kan ook helpen, dieren komen in principe nooit op vuur af.
En onthoud: het zijn en blijven wilde dieren. Ze zijn niet gewend aan mensen dus houd voldoende afstand en raak ze zeker niet aan!
Brandberg
Brandberg; het natuurgebied waar de hoogste bergtop van dit land te vinden is. Hier kun je uit veiligheidsredenen enkel een wandeling met gids maken. Je bent in Afrika en dus kun je ook hier wilde dieren tegenkomen.
Wij bezochten de wereldberoemde rotsschildering ‘White Lady’. Los van het feit dat de wandeling er naartoe heel mooi was, had ik hier zo’n ‘mwah’ gevoel. Het schijnt heel bijzonder te zijn maar rotsschilderingen zijn niet helemaal aan mij bestemd. Fotootje maken voor het idee en weer door. Mocht jij hier wel in geïnteresseerd zijn, is dit absoluut één van de hoogtepunten van een rondreis door Namibië.
Etosha National Park
Joehoeee! Are you ready to spot some animals?! Etosha National Park is namelijk het grootste wildpark van heel Namibië. Deze plek móét daarom hoog op je lijstje staan van hoogtepunten van een rondreis door Namibië.
Let op: speciale regels voor het meenemen van vlees
In veel, al dan niet alle nationale parken in safari landen als Namibië gelden er strenge regels wat betreft het meenemen van rauw vlees het park in of uit. Dit om het welzijn van de dieren binnen en buiten het park te beschermen, en er zeker van te zijn dat jij niet aan dit vlees komt door op de dieren gejaagd te hebben. Er zijn uitzonderingen op de regel, maar wil je gedoe bij de controlepost voorkomen, zorg er dan gewoon voor dat je geen rauw vlees of andere dierlijke producten bij je hebt (botten, ivoor, huid). Dit geldt ook voor bijvoorbeeld melk, maar weer niet voor eieren. De regels voor Etosha National Park kun je vinden op deze website.
De BIG 5 spotten?
Helaas, ik moet je teleurstellen. In Etosha National Park vindt je namelijk ‘maar’ 4 van de BIG 5 dieren. Alleen de buffel ontbreekt. Deze kuddedieren hebben namelijk veel water nodig om te overleven, en Etosha is juist heel droog. De vier BIG 5-dieren die je hier wél vindt zijn de olifant, neushoorn, leeuw en luipaard.
Verder zijn hier héél veel en hele grote kuddes zebra’s, giraffes, cheetahs, impala’s, wildebeesten, slangen en nog veeeel meer dieren! En doordat Etosha erg droog is, is er weinig vegetatie waardoor het makkelijker is om de dieren te spotten. Vooral de kans op het vinden van neushoorns is groter, aangezien zij normaal aardig verstopt zitten in de struiken. Houd je ogen dus open voor iets groots in de kleur grijs, haha.
Etosha Pan
Maar liefst 25% van de oppervlakte van het park (22.000 vierkante kilometer in totaal) is bedekt met een enorme zoutpan, ook wel Etosha Pan genoemd. Een gigantische vlakte wat oneindig groot lijkt. Rijd hier zeker even naartoe, want hier voelt het even alsof je aan het einde van de wereld bent. Je ziet vanzelf bordjes staan die je alleen maar hoeft te volgen.
Overnachten in Etosha National Park
Etosha is te groot om in één dag te bezoeken en daarom vind je verschillende kampen midden in het park. Geen zorgen, deze zijn goed afgezet dus je kunt hier prima je tentje opzetten.
Geniet van de rust, spendeer je avonden bij de waterhole van de camping en val in slaap met het gebrul van leeuwen op de achtergrond. En oh, omdat hier bijna geen lichtvervuiling is, kun je bij helder weer de melkweg heel goed zien met miljoenen sterren daar omheen. Zoek een pikkedonker plekje voor het mooiste zicht. Maar let op: wil je op de grond liggen om de sterrenhemel te bekijken? Houd dan rekening met onder andere schorpioenen en spinnen!
Windhoek: de hoofdstad van Namibië
De hoofdstad van Namibië: Windhoek. Een leuke toevoeging aan de hoogtepunten van een rondreis door Namibië wat mij betreft, zeker om safari dagen af te wisselen met wat cultuur.
Boek een rondleiding langs de hoogtepunten van de stad
Ik kreeg hier tijdens mijn groepsreis een rondleiding, gegeven door een inwoner van Windhoek. In een paar uur wandelden we door (een gedeelte van) de stad en kregen we de highlights te zien. Wil je ook een rondleiding boeken? Dan raad ik je aan om deze in de ochtend te plannen. Hitte is niet zeldzaam hier. ‘s Ochtends is de temperatuur nog prima voor wat sightseeing. Check hier wat je allemaal kunt doen in Windhoek.
Zelfstandig langs alle hoogtepunten van Windhoek: dit zijn de must-sees
Geen zin in een rondleiding? Je kunt ook prima zelfstandig rondlopen, zolang je maar weet wat je doet. Met andere woorden: doe geen dingen die je op andere bestemmingen ook niet zou doen en ga niet in het donker de stad in.
Een aanrader is om sowieso naar Christ Church te gaan. Een prachtige, fotogenieke kerk in het centrum. Hier dichtbij vind je ook het Independence Museum. Je kunt een bezoekje brengen aan het museum als je dat interessant vindt, maar wij kwamen hier om naar het restaurant te gaan. En niet alleen om wat te drinken, maar ook voor het uitzicht! Op het terras van het restaurant heb je namelijk 360 graden uitzicht over de stad. Toegang is gratis.
Een derde Windhoek tip is om naar Alte Feste te lopen, niet ver van Christ Church en het Independence Museum. Dit is het oudste gebouw van de stad en werd vroeger gebruikt voor het huisvesten van Duitse koloniale troepen. Je kunt hier niet naar binnen, maar kijkt wel uit op een grote tuin tegenover de ingang van het gebouw.
Wil je nog meer van de stad zien, dan kun je nog een stukje verder de stad in lopen. Volgens onze gids zijn er veel leuke souvenirtjes die je hier kunt scoren. Ook zijn de mensen heel vriendelijk, maak dus zeker eens een praatje als je de kans krijgt.
Hoe gaat een rondreis met Nomad Africa Tours & Safaris in zijn werk?
Deze rondreis door zuidelijk Afrika heb ik geboekt via Nomad Africa Tours & Safaris, en ik vond het fantastisch! Je bent met een kleine groep waardoor je elkaar snel en goed leert kennen, slaapt op de meest fantastische campings en alles is tot in de puntjes geregeld. Als je mij al wat langer volgt, weet je dat ik nooit bedrijven promoot waar ik niet voor de volle 100% achter sta. Met andere woorden: wat je hier leest is oprecht enthousiasme!
Overnachtingen: wat kun je verwachten?
Kies je voor de kampeer optie, zet je dan maar schrap want dit avontuur ga je niet snel vergeten! Je slaapt onder de meest heldere sterrenhemel die je ooit gezien hebt, ontdekt ‘s ochtends allemaal voetafdrukken van wilde dieren dichtbij je tent en valt in slaap met het geluid van nijlpaarden, leeuwen, hyena’s en olifanten op de achtergrond.
Daarnaast zit je elke avond met de hele groep rondom het kampvuur, helpt iedereen elkaar met allerlei klusjes en deel je de mooiste momenten met elkaar. En mocht je een beetje handig zijn met een professionele camera, kom je als kers op de taart thuis met hele bijzondere foto’s.
Je hebt ook de optie om te overnachten in kamers, met een dak boven je hoofd. Los van het feit dat deze optie flink duurder is, raad ik echt af om hiervoor te kiezen. Ik neem aan dat je the real deal wil meemaken? De enige juiste optie is slapen in een tent.
Overige hoogtepunten van Namibië
Omdat ik opstapte in Swakopmund, heb ik het eerste gedeelte van de rondreis in Namibië gemist. Super jammer natuurlijk maar helaas kon ik niet langer op reis vanwege verplichtingen van school. Ondanks dat ik er zelf niet bij was, hoorde ik wel enorm positieve verhalen over Sossusvlei, Fish River Canyon en het Namib-Naukluft National Park. Dus ten eerste, bij deze de tip om deze stops toe te voegen aan jouw rondreis. En ten tweede, een reden voor mij om nog eens terug te komen want de foto’s liegen er niet om!
Tip: Volg je mij al op Instagram? In de ‘Namibië’ highlight vind je een uitgebreid reisverslag van mijn reis door Namibië.