Wat meenemen op safari & praktische tips
- Bezocht: augustus 2022
- Leestijd: 10+ minuten
Een safari reis vraagt een goede voorbereiding, of je nou zelfstandig rondreist of een georganiseerde groepsreis gaat maken. In deze blog lees je al mijn tips voor wat je moet meenemen op safari en geef ik je praktische tips zodat jij goed voorbereid op pad kunt. Dit zijn geen tips zoals ‘neem een zonnebril mee’, maar juist dingen die ik van tevoren graag had willen weten. Doe er je voordeel mee!
Tijdens een safari reis door Afrika moet je jezelf zien te redden. Al helemaal als je gaat kamperen, zul je de nodige must-haves moeten inslaan. Scoor jouw kampeerspullen bij Kampeerwereld voordat je afreist naar the middle of nowhere.
Wat meenemen op safari: kleding adviezen
Laagjes is dé truc
De temperaturen in zuidelijk Afrika schommelen enorm op een dag. ‘s Ochtends is het soms zo koud dat je het liefst in tien lagen rondloopt, terwijl het een uur later bloedheet kan zijn en je niet weet hoe snel je al die kleding weer uit moet trekken. Continu wisselen van outfit is daarom niet te doen. Mijn tip: laagjes, laagjes, laagjes.
Ik maakte mijn rondreis in augustus, in de lokale winter, en sliep in een tent. Natuurlijk had ik er wel voor gezorgd dat ik een enorm warme slaapzak had, maar voor de vroege ochtend game drive sta je nog vóór zonsopkomst op. Het kan op dat tijdstip zelfs nog vriezen! Ik werkte altijd met 5 lagen, die ik in de loop van de ochtend langzaamaan uit deed, en ‘s avonds weer aantrok:
Op volgorde: winterjas, dikke trui, lange mouwen shirt, t-shirt, hemdje. Dat hemdje lijkt op de vroege ochtend misschien wat optimistisch, maar op het warmste moment van de dag smelt je nog net niet weg in de zon (ja, zelfs in de winter!). Met deze combinatie heb ik het nooit te koud of te warm gehad. Ik begon de dag met een lange broek (sommigen droegen daar nog een thermobroek onder), en wisselde deze om voor een korte broek als het warmer werd. Een aantal groepsleden droegen een afritsbroek, maar dat vond ik een stapje te ver gaan 😉 .
Waarom de kleur van je kleding belangrijk is
Heb je ook goed nagedacht over de kleur van je kleding die je meeneemt? Of ben je vooral gefocust op welke verschillende kledingstukken je allemaal nodig hebt, en wat leuk is voor op de foto? Haha, herkenbaar of niet? Toch ga ik het je nog moeilijker maken om een selectie te maken, want de kleur van je kleding is ook belangrijk. En dan heb ik het niet over het feit dat witte kleding aan het eind van je reis oranje is, en dat je je een vuurbal voelt in zwarte kledingstukken.
Ik bedoel hiermee te zeggen dat je ten eerste beter geen rood meeneemt. Deze kleur trekt niet alleen muggen en ander ongedierte aan, maar ook olifanten kunnen sterk reageren op de kleur rood.
Ten tweede raad ik je af om drukke prints te dragen. Als je op safari gaat, is het belangrijk dat je niet opvalt of dieren afschrikt. Printjes zijn heel aanwezig, je kunt veel beter een kleur kiezen waarmee je matcht met de omgeving. Denk aan donkergroen, bruin, beige of grijs.
Geen parfum of sterke deodorant
Nu we het toch over verzorging hebben; die parfum en (sterke) deodorant kun je in je tas laten. Dieren hebben een heel goed reukvermogen. Heb jij een lekker geurtje opgespoten voordat je op game drive gaat? Dan kunnen de dieren je al ruiken op kilometers afstand. Ik hoef je denk ik niet uit te leggen dat dit niet bepaald in je voordeel werkt als je graag wilde dieren wil spotten. En misschien nog wel belangrijker; je wil geen wandelend target zijn voor allerlei insecten die ineens erg geïnteresseerd zijn in jou!
Wat meenemen op safari: inpaklijst
Investeer in een warme slaapzak
Zoals ik hierboven al kort benoemde, kán de temperatuur tot onder het vriespunt dalen ’s nachts. Ik zeg ‘kan’, want dit ligt volledig aan je reisperiode en waar je precies naartoe gaat. Zoek dit dus van tevoren uit.
Staan er frisse nachten op je te wachten? Dan is een investering in een warme slaapzak de beste investering die je kunt doen. Ik sliep in een slaapzak die je zo ver aan kunt trekken en dicht kunt ritsen, dat alleen je gezicht er uit steekt. Dat was zó fijn, dat ik jou absoluut kan aanraden om ook zo’n slaapzak te kopen. Kies je voor een normale slaapzak die wij kennen van de camping in Italië, waar je tot je schouders in ligt, ga je het erg koud krijgen. De warmte van je lichaam mag niet verloren gaan.
Tip: laat je niet afschrikken door de lage temperaturen. Slapen in een tent terwijl het vriest klinkt als een week vol slapeloze nachten, maar dit is mij 100% meegevallen. Je nachtrust staat of valt bij een warme slaapzak. Ik heb heel goed geslapen in enkel een dun langemouwenshirt en legging, terwijl andere groepsleden geen oog dicht deden door de kou. Zij hadden geen goede slaapzak.
Klein hoofdkussen
Als je met een groepsreis mee gaat, heb je vaak maar beperkte ruimte voor je bagage. Je kunt dus alleen de hoognodige dingen meenemen. Veel van mijn groepsleden hebben ruimte gewonnen door hun hoofdkussen thuis te laten. Maar ik wilde niet besparen op mijn nachtrust, dus kocht een kussentje ter grootte van een A4-tje en stopte deze in mijn tas. Ook dit was achteraf de enige juiste beslissing, want in combinatie met het soort slaapzak zoals ik hierboven beschreef, past dit formaat kussen perfect in je slaapzak. Groter is alleen maar onhandig!
Geen ruimte voor een klein kussentje? Je kunt ook alleen een kussensloop meenemen, en deze vullen met wat kleding.
Handschoenen (voor een andere reden dan je nu denkt)
Slaap je in een tent? Dan is het meenemen van handschoenen een gouden zet. En daar bedoel ik niet mee dat je snel koude handen krijgt, maar ze komen wél erg goed van pas bij het opzetten van je tent.
De tenten waarin je slaapt zijn gemaakt van vrij ruw, stevig materiaal en de stokken kunnen scherpe randjes hebben. Daarnaast bestaat de ondergrond vaak uit oranje zand. Wil je voorkomen dat je er de hele reis bij loopt met oranje handen? Gebruik dan handschoenen! Zorg er wel voor dat de handpalm een rubbertje heeft, zodat je grip hebt op de metalen tentstokken.
Hoofdlampje
Deze dingen zijn verre van fancy, maar maken je leven een stuk makkelijker. Terwijl anderen met een zaklamp zitten te stoeien om hun tent in het donker af te breken, heb jij dit klusje met twee vrije handen zo geklaard. Je snapt ‘m: om een tent af te breken heb je twee handen nodig, en vanwege de vroege game drives in de ochtend moet dit 9 van de 10 keer in de ochtend gebeuren – als het nog donker is. Een hoofdlampje is dé uitkomst, want om 5u opstaan is geen uitzondering als je op safari gaat. Let er op dat je een kantelbaar hoofdlampje kiest zodat je je hoofd niet iedere keer mee hoeft te draaien.
Normale zaklamp
Het is duidelijk dat je geen normale zaklamp nodig hebt om je tent af te breken. Maar toch kun je deze beter wel in je tas stoppen. Het draagt namelijk bij aan je eigen veiligheid.
Als je gaat wildkamperen, oftewel: verblijft op een camping zonder hekken, kunnen allerlei dieren voor je tent langs lopen. Hier ben je gelukkig nooit alleen en zijn er genoeg medewerkers die de boel in de gaten houden, maar het is geen garantie dat er een hyena, luipaard, leeuw of welk dier dan ook door het kamp rondbanjert. Is bij ons ook gebeurd. En dan is het wel zo fijn om te allen tijde een zaklamp bij je te hebben.
Kom je per ongeluk oog in oog te staan met een wild dier? Dan moet je met een zaklamp recht in zijn ogen schijnen. Geen enkel dier vindt dit fijn en zal zich omkeren.
Tip: Bekijk hier je opties voor een felle zaklamp om mee te nemen & denk aan wat extra batterijen.
Anti-muggen crème
1 en 1 is 2. Ga je op safari in Afrika, krijg je te maken met de o zo geliefde muggen, not.. Of jij nou altijd de sjaak bent of nooit gestoken wordt; het is verstandig om je altijd in te smeren met anti-muggen crème vanwege parasieten die de Afrikaanse muggen bij zich kunnen dragen. Overdag zijn andere muggen actief dan ’s avonds, en daarom wordt geadviseerd om je drie maal daags in te smeren met dit spul: ’s ochtends als je opstaat, rond de middag en als het donker wordt.
Tip: In Kaapstad heb ik een tube ‘anti mozzie cream’ op de kop getikt en hier ben ik laaiend enthousiast over. Het zit in een tube van 200 ml, heeft mij €3 gekost, is vrij van het chemische DEET en heeft mij geen enkele muggenbult opgeleverd. Ik ben al-tijd de persoon die helemaal onder de muggenbulten zit, maar sinds ik dit spul gebruik, ga ik vrij van muggenbulten door het leven. Helaas niet verkrijgbaar in Nederland of een grote, internationale webshop (zo ja, let me know!). Ik heb het gekocht bij Barr’s Pharmacy aan Long Street in Kaapstad.
Malariapillen: mijn ervaring
Disclaimer: ik ben geen dokter, en daarom vertel ik je over mijn eigen ervaring met malariapillen. Ik geef geen adviezen, daarvoor moet je bij je eigen huisarts zijn.
Ik heb enorm getwijfeld of ik wel of geen malariapillen moest slikken. Het zit vol met troep en de bijwerkingen schijnen op z’n zachtst gezegd niet heel charmant te zijn. Na navraag te hebben gedaan bij mijn eigen huisarts in Nederland, was ik er nog steeds niet uit. Er waren namelijk maar een paar hoog-risico gebieden waar ik doorheen zou reizen, het was geen malariaseizoen in Afrika en ik werd bang gemaakt door de bijwerkingen.
Ik heb er erg lang over nagedacht, en mijn twijfels ook met mijn collega’s van mijn stagebedrijf besproken. Ik liep stage bij een bedrijf dat safari reizen door heel Afrika organiseert, dat gaf mij een vertrouwd gevoel. Uiteindelijk heb ik toch maar besloten om wel aan de malariapillen te gaan. Dit omdat de gevolgen enorm kunnen zijn en ik op veel afgelegen plekken zou komen. Dus toch maar het zekere voor het onzekere genomen, want het zou je maar gebeuren..
Bij dezelfde apotheek als waar ik mijn bovengenoemde anti mozzie cream gescoord heb (Barr’s Pharmacy), werd ik geholpen door een ontzettend vriendelijke en vooral geloofwaardige, oprechte man. Hij adviseerde mij voor welke gebieden ik een malariapil in moest nemen en gaf mij een doosje mee. Malariapillen zijn helaas wel wat aan de dure kant, maar dit is niet iets waar je op wil besparen.
Ik vertelde hem dat ik bang was voor de bijwerkingen en hij adviseerde mij om een paar dagen vóór vertrek 2 dagen achter elkaar een pil in te nemen. Mocht mijn lichaam heftig reageren op de pillen, zou ik dit in deze 2 dagen moeten merken. Zo gezegd, zo gedaan. Ik deed de test toen ik nog in Kaapstad was, en er gebeurde helemaal niets. Geen hoofdpijn, niet misselijk, geen diarree, niets. Vol vertrouwen vertrok ik naar Namibië en Botswana.
Eindconclusie: ik heb de gehele reis nergens last van gehad. Niemand van onze groep had trouwens extreme symptomen. Hoewel dit voor elk lichaam anders is, is mijn kijk veranderd naar ‘het valt allemaal ontzettend mee’. Doe ermee wat je wil en onthoud: ik ben nog altijd geen dokter.
Diarreeremmers
Deze tip stond in het informatiedocument van Nomad Africa Tours & Safaris, de reisorganisatie waar ik mijn reis heb geboekt. Een doosje kost een paar euro en je kunt zelf denk ik wel bedenken waarom het een fijne gedachte is als je dit bij je hebt. Het eten en drinken kan in Afrika een andere kwaliteit hebben dan je gewend bent. Daarnaast zijn de hygiënische omstandigheden tijdens zo’n rondreis vaak beperkt, waardoor de kans groter is dat je in aanraking komt met bepaalde bacteriën. Ook kan diarree een bijwerking zijn van het slikken van malariapillen. Ik heb hier gelukkig geen last van gehad, maar better safe than sorry!
Baby wipes
Niet alleen je spullen komen onder het stof te zitten, jijzelf natuurlijk ook. Het kan fijn zijn om een paar keer per dag even met een baby wipe je gezicht ‘af te nemen’. Je zult je verbazen over hoe oranje deze doekjes kunnen worden, haha. Gooi een pakje van deze doekjes in je tas, ze zullen voor van alles van pas komen.
Tissues/wc-papier
Van alle toiletten waar ik geweest ben, was er zelden wc-papier aanwezig. Daarnaast is er in the bush natuurlijk helemaal niets. Zelf wat bij je hebben kan dus geen kwaad. Let op: laat geen afval achter! Je bevindt je in het leefgebied van wilde dieren, die in de problemen kunnen komen door jouw rotzooi. Koop een rolletje mini afvalzakjes om je afval in te bewaren en gooi deze aan het eind van de dag in de prullenbak op de camping.
Klein flesje wasmiddel
Verwacht geen wasmachines op campings. Wil je wat kleding wassen, zul je wat creatiever moeten zijn. Ik deed dit vaak onder de kraan, met geluk komt er warm water uit. Zo niet, kun je de douchekraan proberen. Neem een klein flesje wasmiddel mee, en let er op dat deze max. 100 ml is als je deze in je handbagage stopt.
Let op: soms is er geen riolering aanwezig. Alles wat je door het putje spoelt, belandt in de natuur. Mocht dit het geval zijn, hangt er vaak een bordje om je hier aan te herinneren. In dat geval kun je GEEN normaal wasmiddel gebruiken! Biologisch wasmiddel is een goed alternatief. Hetzelfde geldt voor shampoo, zeep en andere cosmetica.
Oprolbare waslijn
Een hele waslijn neemt veel te veel (overbodige) ruimte in beslag. Een goed alternatief is een oprolbare waslijn. Zo kun je overdag je handdoeken en eventueel andere was laten drogen. Span de lijn tussen je tent en een boom en klaar ben je. Haal je was wel binnen als je gaat slapen, anders gaan de dieren ermee vandoor..!
Solar powerbank
Als je iets gaat missen tijdens je safari, is het elektriciteit. Een lege telefoon is eerder rustgevend dan vervelend, maar van een lege batterij van je camera wordt je minder vrolijk. Een solar pokerbank is dé oplossing. Deze laadt namelijk op door zonne-energie. Handig!
Professionele camera
Wil je foto’s maken van de dieren die je tijdens je game drive ziet? Dan is een professionele camera een must. De dieren zijn vaak ver weg, waardoor je aan je telefoon niets hebt. Door de zoomfunctie van je telefoon te gebruiken, wordt de foto heel wazig.
Investeer in een professionele camera. Deze hoeft helemaal niet zo gek duur te zijn, als je maar zorgt dat er een goede zoom functie op zit. Ik heb mijn huidige camera gekocht voor de enorme zoomlens, en kon zelfs verder inzoomen dan een paar wildlife fotografen in mijn groep die met camera’s van duizenden euro’s rondliepen, haha!
Tip: Dit is de camera die ik heb gekocht voor mijn eerste safari en nog steeds gebruik voor al mijn reizen.
Een tweede batterij voor je camera
Je kunt nog zo’n goede, professionele camera hebben, maar je zult zien dat je batterij altijd leeg is op het verkeerde moment. Wat mij betreft een absolute must om een extra batterij mee te nemen. Terwijl je de een gebruikt, kan de ander opladen aan je solar powerbank. Ik koop altijd meteen een extra batterij als ik een nieuwe camera koop, inclusief usb-oplader om deze aan een powerbank op te kunnen laden.
Tip: Bekijk hier alle batterijen van KameraExpress en zorg ervoor dat je goed voorbereid bent door een reserve batterij aan te schaffen.
Een voorraad eten & drinken
Het is niet zeldzaam dat je dagenlang geen enkele winkel tegenkomt. Neem veel water mee en zorg voor voldoende eten voor de komende dagen. Houd er ook rekening mee dat het water op campings niet altijd te drinken is.
Ik kocht altijd twee flessen water van 5 liter waarmee ik mijn kleine waterfles vulde. Als de één leeg is, heb je 1 fles de tijd om een nieuwe te scoren. Daarnaast had ik altijd wat vulkoeken en wat suikers (snoep) bij me. Als je zelfstandig rondreist moet je al je eten zelf verzorgen, maar ook tijdens groepsreizen wordt vaak alleen het ontbijt, lunch en diner verzorgd. Sta je rond 5u op voor de eerste game drive, zul je veel uren tot de lunch moeten overbruggen.
Zorg voor voldoende cash in de juiste munteenheid
In de afgelegen gebieden is vaak geen of weinig bereik waardoor pinnen geen optie is. Daarnaast moet je je visum bij de grens altijd met cash afrekenen. Voldoende contact geld bij je hebben is dus een must. Maar in welke munteenheid?
Reis je door meerdere landen die allemaal een andere munteenheid hebben? Dan ontploft je portemonnee voordat je het doorhebt. Ten eerste door de verschillende munteenheden die je ondertussen hebt verzameld, en ten tweede omdat het geld in veel Afrikaanse landen niet veel waard is. Hoe wij aan één briefje van €20 genoeg hebben, heb je in Afrika vaak meerdere briefjes van 100 nodig om een paar boodschappen af te rekenen.
Mijn tip is om met slechts twee munteenheden te werken: de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR) en de Amerikaanse Dollar (USD). Deze twee munteenheden staan er om bekend dat ze hun waarde behouden en worden daarom overal geaccepteerd. Wel krijg je je wisselgeld terug in de lokale munteenheid. Deze briefjes (Namibische Dollar, Botswaanse Pula, Zimbabwaanse Dollar, etc.) zijn niets waard bij geldwisselkantoren, dus zorg ervoor dat je deze kwijt bent voordat je de grens naar een nieuw land oversteekt. Soms kun je ook bij wat laatste winkeltjes dichtbij de grens je briefgeld ruilen bij de kassa, als je het lief vraagt.
Tip: Vanwege de hyperinflatie kun je in Zimbabwe Amerikaanse Dollars pinnen. Pin hier nooit Zimbabwaanse Dollars (ZWL), deze munteenheid is niet geliefd vanwege de snelle waardevermindering (€1 staat gelijk aan 345 ZWL – juni 2024) en je raakt ze aan de straatstenen niet meer kwijt.
Let op: Je visum dien je altijd aan de grens ter plekke te betalen. Het hele bedrag in dezelfde munteenheid, in cash. In veel gevallen ben je stukken goedkoper uit als je kiest voor de Amerikaanse Dollar. Houd er rekening mee dat er bij de grensovergang vaak geen pinautomaat aanwezig is.
Op safari: praktische tips
Stof, stof en nog eens stof
Ga je op safari in Afrika? Bereid je er dan maar op voor dat alles, maar dan ook letterlijk alles, onder het stof komt te zitten. Bij thuiskomst is alles oranje en kieper je zo een laagje zand uit je tas. In het begin probeer je de boel nog een beetje schoon te houden, maar niet veel later zie je in dat je je er maar beter aan toe kunt geven. Ik hoef je denk ik niet uit te leggen dat je je mooiste kleding beter thuis laat, net als je nette broek en witte shirtjes.
Tijdens game drives kan het prettig zijn om een face scarf te dragen, oftewel: een stofdoek. Dit is een soort ronde sjaal die strak om je hoofd zit en je tot over je neus omhoog trekt. Zo voorkom je dat je stof en zand in je gezicht krijgt als er een andere safaritruck langs jouw open voertuig rijdt, of als er veel wind staat. Een zonnebril helpt ook goed, maar die heb je waarschijnlijk sowieso al wel op vanwege het felle zonlicht.
Wildkamperen? Laat je schoenen nooit buiten je tent staan
Een echte klassieker. Overnacht je op een wild camping? Dat wil zeggen, een camping waar geen hekken of afzettingen zijn, maar je in en met de natuur leeft? Dan is het geen uitzondering dat het kamp regelmatig bezoek krijgt van wilde dieren. Dat kunnen olifanten zijn, maar ook luipaarden en hyena’s zijn gespot door de medewerkers toen wij weg waren of lagen te slapen.
Op dit soort campings zijn twee hoofdregels: 1: ga nooit alleen aan de wandel, en 2: laat nooit spullen buiten je tent staan. Mijn reisleidster heeft regelmatig meegemaakt dat iemand van de groep de volgende ochtend één schoen kwijt was. Overduidelijk dat je bezoek hebt gehad van een hyena, want deze dieren vinden het leuk om altijd één schoen van de twee mee te nemen, en de ander te laten staan. Dus dacht je slim te zijn om je vieze schoenen buiten je tent te laten luchten? Bij deze mijn advies om dat toch maar niet te doen, mocht je deze schoenen de volgende dag nog aan willen.
Kies altijd voor de kampeeroptie
Ben je van plan om een rondreis te maken door Afrika, moet je een keuze maken tussen het overnachten in accommodaties of op campings. Wil je de echte Afrika-experience? Kies dan altijd voor de kampeer optie! Dit maakt de hele ervaring zo veel mooier.
Mooi meegenomen: de groepsreizen worden een stuk betaalbaarder als je kiest voor de kampeer optie. Luxe lodges zijn helemaal ‘hot’ in Afrika en dat merk je aan de prijs.
Campings met uitzicht op een waterhole
‘s Avonds met een drankje urenlang kijken naar de dieren die komen drinken bij een waterhole, is het mooiste wat er is. Waar water is, zijn dieren te vinden. Zoek dus een camping waar je uitzicht hebt op zo’n waterhole en spendeer hier je avond. Loop niet meteen weg als je geen dieren ziet, deze komen vanzelf. De ene keer grote kuddes zebra’s, de andere keer een paar neushoorns, olifanten of andere dieren die in dit gebied leven.
Vaak zijn deze uitkijkpunten ingericht om ook ‘s avonds de dieren te kunnen zien. Denk aan bankjes of hele tribunes en vaak is er ook speciaal licht aanwezig. Jij kunt de dieren wel zien, maar zij zien dit licht niet. Geheel diervriendelijk dus.
Tip om dieren te spotten: water
Game drives zijn ontzettend duur, dus mocht je een park bezoeken waar je met je eigen voertuig rond mag rijden, is dat ook zeker de moeite waard. Hoewel je al snel zult merken dat het soms een stuk lastiger is om zonder ranger wilde dieren te vinden, zijn er wel wat trucjes. De makkelijkste manier is om achter een safarivoertuig van het park aan te rijden, maar je wil natuurlijk ook wel graag zelf een dier vinden. In dat geval kun je het beste op zoek gaan naar water.
Want waar water is, zijn altijd wilde dieren te vinden. Geduld is hier het enige wat je nodig hebt, of als het te lang duurt kun je de plek onthouden en er later nog eens langs rijden. Een andere manier is om stilstaande auto’s in de gaten te houden. Vaak is daar wel wat te zien, ze staan niet voor niets stil.
Je kunt nooit genoeg game drives maken
Dacht je na een dag het gedeelte van het park waar jij bent, wel gezien te hebben? Laat mij je dit vertellen: de volgende dag kan de situatie wel heel anders zijn. Sommige wilde dieren kunnen enorme afstanden in korte tijd afleggen. De kans dat jij de volgende dag weer andere dieren spot als de dag daarvoor, is daarom zeer groot. Om nieuwe dieren te spotten hoef je dus echt niet elke dag naar een ander gedeelte van het park te rijden. Om deze reden kun je eigenlijk nooit genoeg game drives maken. Elke game drive is weer anders en je weet maar nooit wat je deze dag weer tegen gaat komen.
Ga op safari met een ranger van het park
Bezoek je een groot national park, zoals Kruger NP, Etosha NP, Chobe NP of de Okavango Delta bijvoorbeeld? Los van het feit dat het in sommige parken niet toegestaan is om zelfstandig door het park te rijden, kan ik je aanraden om ook af en toe een game drive te boeken met een ranger.
Deze mensen hebben ongelofelijk veel verstand van de omgeving en de dieren. Ze hebben niet alleen een bijzonder goed oog om dieren te spotten in de verste verte, maar ze zijn ook goed in het volgen van sporen en kunnen je heel veel vertellen over wat je ziet. Daarnaast zijn het altijd ontzettend vrolijke mensen, die altijd een grote glimlach op je gezicht toveren.
Raak gewend aan het fenomeen bushie bushie
Iedereen die al eens een keer op safari is geweest in Afrika weet meteen wat deze term inhoudt. Je vindt zelfs bedrukte t-shirts met deze uitspraak. Maar wat houdt het in, en waarom weet ik zeker dat jij je hier straks ook in kunt vinden?
Bushie bushie is eigenlijk niets anders dan een benaming voor het Afrikaanse toilet. Dus: de bosjes. Op campings en bij restaurants zijn er vaak gewoon (primitieve) toiletgebouwtjes aanwezig. Maar als jij hoge nood hebt in the middle of nowhere, zit er maar één ding op: de bosjes in.
Roep je bushie bushie, dan weet de ranger genoeg. Hij zal bij de eerstvolgende mogelijkheid een rondje rijden om een grote struik. Dit doet hij om te checken of er geen wild dier is die je tijdens je ‘business’ kan verrassen. Vervolgens kun je achter die struik relatief veilig ‘naar de wc’ gaan.
Inspecteer de omgeving wel even op schorpioenen, spinnen en slangen. En laat natuurlijk geen wc-papier of andere rommel achter!
Geef locals altijd een kleinigheidje als je ze fotografeert
Locals worden vaak gefotografeerd vanwege hun prachtige, kleurrijke kleding. Soms rijd je door een straat wat bijna geen dorp te noemen is, en zie je de meest fantastische creaties voorbijkomen. Wacht dan even met het maken van een foto, en vraag eerst of ze dit oké vinden. Vervolgens is het meer dan respectvol om ze een klein bedrag te geven als bedankje, of jij nou wel of niet op deze foto staat.
Safari fotografietips
Ondanks dat ik geen fotograaf ben, vind ik het wel heel leuk om mijn best te doen om mooie foto’s te maken tijdens mijn reizen. Een paar fotografietips voor jouw safari reis:
- Gebruik nooit de flits – Dieren kunnen schrikken en van slag raken als jij je flits gebruikt, al helemaal als het donker is. Lukt het je niet om heldere foto’s te maken in het donker? Speel dan wat met je instellingen.
- Vraag of iedereen stil wil blijven zitten – Soms zijn de wilde dieren erg ver weg en moet je heel ver inzoomen om een mooie foto te maken. Elke kleine beweging van de mensen in jouw safarivoertuig kan al zorgen voor enorm bewogen en onscherpe foto’s. Vraag daarom of iedereen stil wil blijven zitten als je een wild dier gespot hebt. Mensen die geen ervaring hebben met een camera met een goede zoomlens, hebben vaak geen idee hoe vervelend het kan zijn als er continu mensen bewegen. Laat ze zien hoe jouw camera werkt en ze zullen het begrijpen.
- Neem een statief mee – Om verder in te gaan op het bovenstaand punt, kan een statief ook een uitkomst bieden. Zo is het wat makkelijker om je camera stil te houden en scherpe foto’s te maken.
- Snelle sluitertijd – Dieren zijn heel beweeglijk. Zelfs als ze liggen te slapen zijn er nog genoeg factoren die ervoor kunnen zorgen dat je foto onscherp is. Daarom is het verstandig om voor een snelle sluitertijd te kiezen. Zeker als het dier erg ver weg is. Deze simpele instelling maakt het verschil tussen een bewogen, onbruikbare foto en een foto die je in groot formaat zo aan de muur kunt hangen.
Waarom je beter niet tot 's avonds laat wacht met douchen
Na een drukke dag vol indrukken en game drives, is niets lekkerder dan een verfrissende douche. Maar zit je niet te wachten op een ijskoude douche? Wacht dan niet met douchen totdat de zon onder is. Het douchewater op heel veel campings in Afrika wordt opgewarmd door zonne-energie. Is er geen zon, dan is het water koud.
Geen bereik & waarom ik je aanraad geen simkaartje te kopen
Stiekem vond ik dit het fijnste aspect van mijn reis: niet bereikbaar zijn. Ik had in Namibië een lokaal simkaartje gekocht omdat dit mij handig leek, maar heb deze bijna niet gebruikt. Ten eerste omdat bijna nergens bereik was, en ten tweede omdat ik het stiekem heel fijn vond om onbereikbaar te zijn. In Botswana en Zimbabwe had ik dan ook helemaal geen simkaart gekocht. En dat kan ik iedereen aanraden! Al je familie/vrienden weten dat je in Afrika bent. Vertel ze dat je waarschijnlijk weinig bereik zult hebben en je hoeft even op niemand te reageren.