Wat moet je weten als je naar Amerika gaat?
- Bezocht: september 2023
- Leestijd: 10+ minuten
Er zijn een paar dingen die je moet weten als je naar Amerika gaat voor een rondreis. Denk niet alleen aan handige dingen om in te pakken, maar ook wat het verschil is tussen highways, freeways en interstates, wat fijne supermarkten zijn waar je alles vindt wat je nodig hebt, welke kleine aanpassingen je roadtrip veel makkelijker gaan maken en ga zo maar door. Het antwoord op deze en nog veel meer vragen lees je in deze blog.
BONUS: Onderaan lees je 13 dingen die mij zijn opgevallen tijdens mijn rondreis, zodat je een goed beeld kunt vormen hoe het is om in Amerika rond te reizen.
Tijdens onze rondreis hebben wij onze auto gehuurd via Sunny Cars. Mijn persoonlijke favoriet vanwege een goede prijs-kwaliteitverhouding, all-in verzekering en een ruime keuze. Absoluut een betrouwbare partij, aanrader!
Onze accommodaties boekten we allemaal via Booking.com. Handig, want zo heb je al je boekingen overzichtelijk bij elkaar in de Booking.com app. Nog een voordeel is dat ze een ontzettend breed aanbod hebben, er zit dus altijd wel iets bij wat aan al jouw wensen voldoet!
Inpaktips & lifehacks: dit moet je weten als je naar Amerika gaat
Lifehack: neem een stekkerdoos mee
Dit is dé lifehack op het gebied van reizen: neem een stekkerdoos mee waar zowel normale stekkers als USB poorten in kunnen. Kan gewoon een stekkerdoos voor het Europese stopcontact zijn.
Het neemt misschien wat ruimte in, maar geloof mij; dit is het dubbel en dwars waard. Als je een rondreis maakt, kun je vaak alleen ‘s nachts apparaten opladen omdat je overdag de hele dag op pad bent. Je hebt maar 2 wereldstekkers, maar er zijn 8 apparaten of batterijen die je graag op wil laden. Zooo irritant! Maar, goed nieuws: ik heb de oplossing!
Koop 1 reisadapter die je in Amerika kunt gebruiken, of kies voor een universele wereldstekker. Hier stop je de stekker van je stekkerdoos in en voila, nu kun je de hele stekkerdoos volstoppen met jouw Europese stekkers of USB snoertjes. Zo voorkom je niet alleen dat je ellendig veel geld uit moet geven aan reisadapters, maar ook dat je meerdere stopcontacten nodig hebt. Nooit meer achter kastjes en onder stoelen zoeken naar een vrij stopcontact!
Tip: Bekijk hier de meest ideale stekkerdoos en zet ‘m meteen in je winkelwagen.
Kleding voor 1 week
Het is super herkenbaar; je gaat 3 weken op reis dus je bent al snel geneigd om dan ook voor 3 weken kleding in te pakken. Zonde van de ruimte!
In veel hotels kun je voor een paar dollar gebruik maken van een wasmachine. Pak voor ongeveer een week aan kleding in en neem een flesje wasmiddel mee (kun je vaak ter plekke ook krijgen, maar grote kans dat dat spul super goor is). Was een paar keer tussendoor je kleding en klaar is Kees! Heb jij weer meer ruimte voor al die te gekke souvenirs.
Tip: Ik maak nooit gebruik van drogers op reis. Ten eerste omdat ik dat thuis ook niet doe (zonde van je kleding) maar ten tweede omdat ik de drogers van een ander niet vertrouw. Het laatste wat je wil is verplicht shoppen omdat al je kleding gekrompen is. Soms is er een wasrek in je kamer of hangen er kleerhangers. Zo niet, kun je met een beetje creativiteit overal en nergens wat kleding ophangen om te drogen. De volgende ochtend kun je alles zo weer droog in je koffer stoppen – alsof er niets gebeurd is.
Doen: Google Maps kaarten downloaden
Dit is eigenlijk een must als je rond gaat reizen door Amerika. Ja, Google Maps kun je gewoon gebruiken op het internet van je simkaartje, maar heb je er al eens over nagedacht wat je moet doen als je ergens bent zonder bereik?
Wij hebben behoorlijk wat uren door niemandsland gereden waar geen bereik was. Had ik geen Google Maps gedownload, hadden we geen idee gehad waar we naartoe moesten rijden.
Maak veilige kopieën van je paspoort: hoe?
Bij accommodaties vragen ze vaak om je paspoort, en voor je het weet ligt dit waardevolle document vol persoonsgegevens onder de kopieermachine. Voorkom dat accommodaties persoonlijke informatie in handen krijgen waar ze geen recht op hebben. Wist je bijvoorbeeld dat je je BSN-nummer gewoon door mag strepen? Met dit nummer kunnen criminelen identiteitsfraude plegen zoals bankrekeningen openen en allerlei andere vervelende dingen waar je niet op zit te wachten.
Ik maak altijd gebruik van de gratis app KopieID (App Store & Google Play) en met behulp van de informatie op de website van de Rijksoverheid streep ik alles door waar accommodaties niet om mogen vragen + ik voeg altijd een watermerk met de tekst ‘copy’ toe. Als je door Amerika rondreist, en niet zelfvoorzienend bent qua overnachtingsplek, tik je behoorlijk wat hotels af die allemaal de gegevens van je paspoort opslaan. Je gaat er natuurlijk niet vanuit dat iemand kwade bedoelingen heeft, maar better safe than sorry.
Reken uit hoeveel accommodaties je denkt af te gaan en maak minstens zoveel kopieën. Als je incheckt, geef ze dan een kopie van je paspoort. Ze vragen dan waarschijnlijk wel of je even je officiële document wil laten zien, maar hebben niet het recht om er een kopie van te maken als jij deze verstrekt – mits je gegevens zoals je naam, geboortedatum, etc. niet hebt doorgestreept.
Ter plekke aanschaffen & handig: dit moet je weten als je naar Amerika gaat
Als je een rondreis door Amerika gaat maken, zijn er bepaalde dingen die je altijd bij je wil hebben. Hieronder wat tips voor jouw boodschappenlijst voor je eerste supermarktbezoek!
Koop een koelbox
Wist je dat je bij (bijna) elk hotel ijsblokjes kunt krijgen? Vaak ook nog eens gratis. Koop dus een kleine koelbox waar je alles in kunt bewaren wat koel moet blijven. Wij konden op deze manier zelfs vleeswaren koel bewaren voor onze lunch onderweg. Ook voor een auto die geparkeerd staat in de brandende zon, zul je je verbazen hoe lang dit ijs het volhoudt zonder te smelten.
Iedere ochtend vul je de koelbox met ijs, en als je aan het eind van de dag aankomt in je hotel, stop je alles in de koelkast op je kamer. Zo herhaal je dit iedere dag en ik moet zeggen, het werkte perfect. Iedere supermarkt verkoopt wel koelboxen. Als je reis erop zit en je weet niet wat je ermee moet, kun je ‘m weggeven aan andere reizigers of aan daklozen. Wij vonden de koelbox zo fijn, dat we hem als handbagage mee hebben genomen naar Nederland, haha! Mocht je dit ook willen doen, let dan even op het formaat voordat je er een aanschaft. Die van ons had een perfect handbagage formaat.
Tip: Heeft jouw hotel geen ijsmachine? Rijd dan even langs de supermarkt. Voor een paar dollar is je koelbox zo gevuld.
Geen hoedenplank? Gebruik een zwart kleed
Als je met een huurauto door Amerika reist, heb je het grootste gedeelte van de reis je complete hebben en houden in de kofferbak liggen. Het is geen fijn gevoel als iedereen die langs de auto loopt, kan zien dat er allerlei koffers en tassen in liggen. Een hoedenplank is de oplossing hiervoor, maar niet elke auto heeft zo’n ding.
Onze huurauto had geen hoedenplank en dus besloten we naar de Walmart te gaan op zoek naar iets zwarts waarmee we de koffers konden afdekken. We eindigden met een zwarte laken van een paar dollar. Leg deze over je spullen in de kofferbak, en niemand ziet dat je van alles achterin hebt liggen.
Tip: Een goede voorbereiding is cruciaal. Vooral in steden zie je veel waarschuwingsborden voor ‘smash and grab hotspots’. Oftewel: plekken waar de ramen van auto’s vaak in worden getikt. Zorg er altijd voor dat je bij je hotel alles al afdekt, zodat je ter plekke de kofferbak niet open hoeft te doen – en iedereen dus kan zien dat er van alles in ligt. Ook is het verstandig om de rest van de auto leeg te houden. Als jij veel rommel door de hele auto laat slingeren, wek je de indruk dat er wellicht meer te halen valt.
Schaf een unlimited simkaart aan
Een simkaart is toch wel erg handig om te hebben. In grote steden wil je liever niet verbinden met een openbaar WiFi netwerk, en in de nationale parken is vaak helemaal geen WiFi.
Op de luchthaven kun je een simkaart aanschaffen. Ik ging voor een unlimited kaart, om te voorkomen dat je steeds op moet letten dat je niet te veel verbruikt. Voor 1 maand unlimited internet betaalde ik 110 dollar (een bundel met een vast aantal GB was niet veel goedkoper – dan is de beslissing om voor unlimited te gaan snel gemaakt). Vervolgens kun je door middel van een persoonlijke hotspot mede-reizigers laten verbinden. Onthoud ook: je bent op reis dus vaak heb je maar één telefoon nodig met internet; voor de navigatie.
Zorg voor minimaal 2 gallons water
Ik hoef je natuurlijk niet uit te leggen waarom water zo belangrijk is om mee te nemen. Onthoud dat je in Amerika niet op elke hoek van de straat een winkeltje vindt waar je water kunt kopen. Soms rijd je úrenlang door the middle of nowhere. Tijdens onze rondreis hebben wij een tactiek ontwikkeld, die ik jou aanraad te volgen:
Koop 2 gallons water. Geen gedoe met van die 1.5 liter flessen die om de haverklap leeg zijn. Zorg ervoor dat je een paar kleinere flesjes bij je hebt om uit te drinken. Zijn deze flesjes leeg, vul je deze weer met het water uit een gallon. Is 1 gallon leeg? Dan koop je tijdens je eerstvolgende bezoek aan een supermarkt weer een nieuwe. Je hebt dus als het ware 1 gallon de tijd om een supermarkt te vinden. Top systeem! Ben je met een grote groep? Dan kun je natuurlijk wat meer gallons meenemen. Wij waren met zijn drieën.
Neem ook ander drinken mee
Het voordeel van Amerikaanse supermarkten is dat alles in grootverpakkingen verkrijgbaar is. Naast wat flessen water, kochten wij vaak ook wat ander drinken. Gooi een paar flessen in de auto, en je hebt altijd iets van suiker bij je. Fijn voor als je een flink stuk gaat wandelen in de hitte. Denk aan fruitsappen of cola.
Zorg voor voldoende eten en ander spul wat handig mee te nemen is
Of je nou iedere dag uit eten gaat in restaurants of snel wat te eten scoort in een supermarkt, het is altijd handig om wat te eten bij de hand te hebben voor het geval dat. Denk aan eten dat handig is om te bewaren zoals appels, bananen, een bak druiven, per stuk verpakte koekjes, chips (voor wat zout), snoepjes (voor snelle energie), een pot jam, broodjes, theezakjes, kleine flesjes ranja, etc. Makkelijk mee te nemen en komt altijd van pas.
Neem gratis dingen uit je hotel mee
Hamsteren is niet nodig, maar in veel hotels liggen wel wat handige dingen om mee te nemen. Wij namen vaak een paar plastic mesjes mee die we konden gebruiken om onderweg ons brood te smeren (even afwassen en ze kunnen zo een week mee). Maar denk ook aan een wc-rol (die weleens ontbreekt in openbare toiletten) of een flesje zeep om onderweg je handen te kunnen wassen.
Neem niet meer mee dan nodig, als je bewust wil reizen dan zijn een paar setjes bestek en 2 flesjes zeep meer dan voldoende! Als het op is, neem je uit je eerstvolgende hotel weer nieuwe mee.
Let op: Neem alleen dingen mee die ook bedoeld zijn om te gebruiken als hotelgast. Shampoo mini’s staan daar voor jou, dus die kun je meenemen. maar trek geen hele flessen zeep van de muur!
Zorg voor een kartonnen doos of plastic bak
Zoals ik hierboven vertelde, is het verstandig om alles in de kofferbak te bewaren. Maar al dat etenswaar wil je niet door de hele kofferbak moeten zoeken. De oplossing is simpel: zoek naar een kartonnen doos of koop een bak waar al het kleine spul in past. Zo blijft het eten schoon en raak je niets kwijt.
Lifehack: gratis thee
Thee is vaak (veel!) duurder dan een bak koffie. Bij goede koffietentjes betaal je zo 5 dollar voor een mok thee. Maar daar heb ik per toeval een handig trucje op bedacht: koop in de supermarkt een doosje theezakjes (of neem deze mee vanuit Nederland). Wil je ergens een tea-to-go halen, vraag dan enkel om een beker heet water. Dit is 9 van de 10 keer helemaal gratis!
Soms begrijpen mensen niet wat je bedoelt als je om heet water vraagt. Zeg er dan bij dat je zelf een theezakje hebt: ‘I’d like a hot tea without the tea bag, please. I brought my own so I only need some hot water’. Dan zullen medewerkers je vraag wel begrijpen.
Gratis én schone toiletten
In tegenstelling tot veel andere landen, zijn de openbare toiletten in Amerika vaak brandschoon. Hoe ze het doen, weet ik niet, maar 9 van de 10 keer zien ze er prima uit.
Ben je op zoek naar een toilet? Type ‘restrooms’ in op je Google Maps, en de openbare toiletten bij jou in de buurt poppen op. Héél soms komt het voor dat er geen toiletpapier aanwezig is, dus het is handig om altijd een rol in de auto te hebben.
De prijs die je ziet is niet de prijs die je betaalt
Dit vond ik zó hinderlijk. In Amerika is de prijs die je ziet niet de prijs die je betaalt. Het kan dus maar zo zijn dat een trui van 35 dollar bij de kassa ineens 39 dollar kost, of je voor een boodschappenkar vol ineens 20 dollar extra moet betalen. Leuk hoor, al die belastingen..
Bij restaurants is het nóg erger. Hier komt namelijk naast belasting (die altijd exclusief is op menukaarten) ook een stukje fooi kijken. Stel, je bestelt een burger die volgens de kaart 15 dollar kost. Daarbovenop komt nog tax, en als je denkt dat je er dan bent, wordt er ook nog eens van je verwacht dat je 10-15% fooi geeft. Zo ben je voor deze burger ineens 20 dollar kwijt.
Als je een dagbudget voor jezelf hebt vastgesteld, is het dus zeker handig om dit in je achterhoofd te houden.
Tip: Volg jij mij al op Instagram? Hier deel ik wekelijks toffe reistips.
Fijne supermarkten: dit moet je weten als je naar Amerika gaat
Hoe leuk het ook is om in het buitenland boodschappen te doen, hoe vervelend het kan zijn om een goede keten te vinden waar ze alles hebben wat je nodig hebt. Goed nieuws: ik heb het allemaal voor je uitgezocht! Hieronder 4 supermarkten waar wij altijd naartoe gingen.
Vons
Bij de Vons vind je ongetwijfeld alles wat je nodig hebt. Deze winkels zijn enorm, waardoor er eerder te veel is dan te weinig. De keuze is reuze, en je vindt hier ook veel verse maaltijden en broodjes. Fijn als je net als ik niet van die vette hap houdt. Denk aan belegde broodjes die ter plekke voor je gemaakt worden, salades, warme kippenpoten, verse opwarmmaaltijden, etc.
Onze vaste prik bij de Vons was een zak verse, afgebakken broodjes voor de lunch.
Walmart
De Walmart, wie kent het niet? Dit is een hele grote en bekende keten in Amerika. Het supermarkt gedeelte is niet heel bijzonder (daarvoor zou ik liever naar de Vons gaan), maar de Walmart is wel the place to be voor de eerste boodschappen. Hier moet je zijn voor koelboxen, dekens, handdoeken, gereedschap, campingspullen, noem het maar op. Wij hebben ons hele lijstje hier in één keer af kunnen strepen.
Safeway
Een soort Vons, maar dan een kleiner aanbod verse maaltijden. De Safeway is een gigantische supermarkt waar je soms even niet meer weet waar je moet kijken. Ga hier naartoe voor je dagelijkse boodschappen – of als je inkopen wil doen.
7-Eleven
Absoluut geen locatie voor je boodschappen of om verse broodjes te scoren, maar wél chill voor water of even wat lekkers onderweg. 7-Eleven is vooral handig omdat je in de kleinste dorpjes wel een vestiging vindt.
Wat is het verschil tussen Interstates, Freeways en Highways?
In Amerika hebben ze drie soorten snelwegen. Super verwarrend, en ik kwam er halverwege de reis pas achter dat het wel handig was geweest om dit van tevoren te weten. Want er zijn wel degelijk verschillen!
Wat zijn Interstates?
Laten we beginnen met de makkelijkste: de interstates. Dit zijn namelijk de verbindingswegen tussen de grote steden. Je herkent ze aan de ontelbare rijbanen naast elkaar (7 is geen uitzondering), enorme drukte en een saaie weg om te rijden. Deze wegen zijn puur functioneel: snel van A naar B met oogkleppen voor de omgeving.
Vermijd de Interstates zo veel mogelijk, ze zijn niet leuk om te rijden.
Let op: dit moet je weten als je voor een Interstate kiest
Rijd je wél over een Interstate? Dan zijn er 2 belangrijke dingen die je moet weten. Ten eerste dat de afslagen alles behalve op tijd staan aangegeven. Rijd je op één van de linker rijstroken, ga je de afslag nooit halen als je pas bij de aankondiging naar rechts probeert te komen. Houd je routeplanner dus goed in de gaten.
Ten tweede is het handig om van het bestaan van zogenaamde HOV-lanes af te weten. Hier mag je alleen rijden als je met meerdere mensen in een auto zit. Zo willen ze het carpoolen stimuleren. Op borden staat aangegeven wanneer een rijstrook een HOV-lane is, en vanaf hoeveel inzittenden deze regel geldt. Vaak is het toegestaan om hier vanaf 2 of 3 inzittenden te rijden.
Door op HOV-lanes te rijden, kom je minder snel terecht in files of langzaam rijdend verkeer. Maak hier dus zeker gebruik van! Let wel weer goed op je routeplanner. HOV-lanes zijn gescheiden van andere rijbanen, waardoor je er niet zomaar van af kunt en dus je afslag mist.
Wat zijn Freeways?
Een freeway is vergelijkbaar met de Nederlandse snelweg of de Duitse Autobahn. Het doel is om het verkeer in één flow te laten verplaatsen. Er zijn geen kruispunten, stoplichten, spoorwegen of voetpaden die het verkeer hinderen, en er zijn vaak maar 2 rijbanen. Ook zijn de weghelften van elkaar gescheiden. Je hebt geen last van tegemoetkomend verkeer.
Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een supermarkt om wat te eten te scoren of wil je een wandeling maken in een parkje, dan zul je een afslag moeten nemen om van de freeway af te geraken. Langs freeways zijn alleen enkele tankstations en ‘rest areas’ te vinden, zoals wij die in Nederland ook kennen.
Wat zijn Highways?
Maar wat is dan een highway? Highways hebben vaker een lagere maximumsnelheid en kunnen ook dwars door dorpjes lopen. Je komt hier verkeerslichten, rotondes, zebrapaden en andere ‘hindernissen’ tegen.
Je kunt highways het beste vergelijken met de N-wegen in Nederland. Bij het inhalen moet je rekening houden met het tegemoetkomende verkeer. Daarnaast kan het maar zo zijn dat je na kilometers lang 80 km/uur te hebben gereden, ineens je snelheid moet verlagen omdat je door een dorp komt.
Kortom: alle freeways zijn highways, maar niet alle highways zijn freeways.
Let op: de tijden volgens Google Maps kloppen niet
Een heel belangrijk punt als je je route aan het uitstippelen bent: de tijden die Google Maps aangeeft kloppen voor geen meter. In Amerika is er altijd wel iets: wegwerkzaamheden, aangepaste snelheden, files, noem het maar op. Of je komt gewoon op zo’n mooi plekje, dat je even stopt om uit te stappen.
Geef je Google Maps aan dat je er 3 uur over doet? Reken daar minimaal een uur boven op. Dat klinkt wel heel ruim genomen, maar deze tijd ga je echt wel nodig hebben.
13 dingen die mij zijn opgevallen tijdens mijn rondreis
Als beloofde bonus hierbij 13 dingen die mij opgevallen zijn tijdens mijn rondreis door West-Amerika. Van handige verkeersinformatie tot alles omtrent geld en betalingen.
1. Niemand rijdt te hard
De freeways en highways in Amerika zijn erg rustig. Daar kunnen wij ons als Nederlanders bijna geen voorstelling van maken. Je zou denken dat mensen het gaspedaal wel weten te vinden, maar dat valt dus reuze mee! Zelfs in grote steden zoals Las Vegas of LA houdt iedereen zich keurig aan de snelheid. Dat is ook wel verstandiger trouwens, de verkeersboetes liggen hier flink hoger dan in Nederland.
2. Geen opgefokte chauffeurs
Een ander punt wat wij maar moeilijk kunnen geloven, maar wat écht waar is, is dat niemand hier opgefokt achter het stuur zit. In Nederland kun je maar niet snel genoeg reageren op een groen stoplicht of wordt er van je verwacht dat je vol gas een voertuig inhaalt. Hier niet.
Iedereen is super chill en heeft engelengeduld. Wellicht komt dat doordat je op veel plekken zowel links als rechts mag inhalen, maar ik kan hier zeker wel aan wennen! Respect voor elkaar tonen is hier heel normaal.
3. Iedereen is ontzettend vriendelijk
Je hebt er niet veel dagen voor nodig om je te realiseren dat Amerikanen ontzettend vriendelijk zijn. Zowel naar elkaar als naar toeristen. Random mensen die je een fijne reis wensen op de parkeerplaats van de supermarkt, inwoners die je ongevraagd aanraden wat te bestellen in een restaurant, medewerkers van Nationale Parken die een praatje met je maken en allerlei tips geven op basis van je reisplannen en ga zo maar door.
Eerst dacht ik dat we misschien gewoon geluk hadden met de mensen die we hadden getroffen, maar gedurende de reis begon het écht op te vallen. Wat zijn Amerikanen toch leuke mensen!
4. Het eten in restaurants is super snel klaar en wordt tegelijk geserveerd
Wij reisden door Amerika met een huurauto, en kozen vaak ‘s avonds voor een (simpel) restaurant om wat te eten. Maar je staat ook zo weer buiten. Het eten is namelijk super snel klaar! Ik weet niet of wij in Nederland zo staan te treuzelen in de keuken of dat ze hier een andere manier hebben uitgevonden, maar je bespaart hier een hoop tijd mee!
Een ander pluspunt, wat zeker niet in elk land het geval is, is dat het eten allemaal tegelijk wordt geserveerd.
5. De wegen in Nationale Parken zijn erg goed onderhouden
Hier kon ik van tevoren niet zo goed een inschatting van maken: zouden alle wegen in de Nationale Parken geasfalteerd zijn? Sommige parken zijn namelijk HUGE. Hoe zou dat zijn geregeld?
Nou, ik kan je vertellen: dit is super goed geregeld! Alle wegen zijn geasfalteerd, hier en daar wat oneffenheden maar in dat geval wordt er meteen wat aan gedaan. Je ziet dan ook overal wegwerkzaamheden. Je hoeft dus zeker geen grote 4×4 te huren als je twijfelt over de kwaliteit van het wegdek.
6. Je moet heel goed opletten wat je koopt..
..want je betaalt ongemerkt zomaar véél te veel. Een zak appels kost een paar dollar, terwijl je voor een bak druiven soms wel 6 dollar neerlegt. Of 12 dollar voor een doosje aardbeien. Of wat dacht je van 11 dollar voor een paar plakjes salami?
Kortom: alles wat geïmporteerd is, of wat van de andere kant van Amerika moet komen, is ontzettend duur. Dit kan, zoals hierboven beschreven, erg verschillen per product. Het ene stuk fruit is vergelijkbaar met Nederlandse prijzen terwijl de prijs van de ander juist 10 keer over de kop gaat. Prijskaartjes checken voordat je blind iets in je winkelmandje stopt is dus niet heel onverstandig.
7. Veteranen hebben veel voordelen
Bij de toegangsgate voor de Nationale Parken en State Parks staat altijd een bord met de toegangsprijzen. Wat mij opviel, is dat veteranen altijd gratis naar binnen mogen, of met een fikse korting. Ik ben hier op gaan letten, en ze krijgen zelfs korting op producten als auto’s. Als veteraan van Amerika wordt je gezien als de held van het land. Dit soort kortingen en gratis toegang is een uiting van waardering voor wat ze voor het land gedaan hebben.
8. In de grote steden zie je regelmatig zelfrijdende auto’s
Als je voor het eerst zo’n auto ziet, schrik je je een hoedje. Er zit namelijk helemaal niemand achter het stuur! Hij stopt netjes voor rood, haalt auto’s in, voegt uit, geeft richting aan, rijdt een parkeergarage in; je kunt het zo gek niet bedenken. Grappig om te zien.
Je kunt deze zelfrijdende auto’s makkelijk herkennen door de vele camera’s op het dak, aan de spiegel, op de bumper, in de auto, etc.
9. Bijzondere procedures bij de paspoortcontrole
Ben je nog nooit in Amerika geweest, weet je dit waarschijnlijk ook niet: er wordt een foto van je gemaakt bij de paspoortcontrole, zowel als je het land binnen komt als wanneer je weer vertrekt. Maar het kan nog gekker: je moet van alle 10 vingers een vingerafdruk laten maken. Je kunt hier maar beter gewoon aan meewerken en een beetje lachen, dan valt het allemaal reuze mee, maar ik vond het wel bijzonder.
10. In Nevada mag je nog binnen roken
Bah! Toen we in Las Vegas waren, zag ik een aantal mensen een sigaret opsteken tijdens het gokken. Wat bleek? In heel de staat Nevada schijn je nog binnen te mogen roken! Gatsie zeg. Ga je er op letten, dan ruik je in veel ruimtes dat ze de geur weg proberen te krijgen met een flink aantal luchtverfrissers. Puntje om op te letten als je een hotel zoekt in Nevada: rookvrij!
11. Plastic, plastic en nog eens plastic
Als reiziger die verantwoord reizen belangrijk vindt, doet dit toch wel een beetje pijn. Ze gebruiken in Amerika zoooo veel plastic. Vooral in de hotels is dit goed te merken: iedere mes, vork en lepel, bordje en beker zit apart in plastic verpakt, terwijl deze items ook nog eens allemaal van plastic gemaakt zijn. Plastic om plastic. In supermarkten worden al je boodschappen nog een keer goed ingepakt in plastic. Handdoeken zitten in plastic. Verpakkingen in de badkamer zijn van plastic. Het bed is nog net niet ingewikkeld in plastic.
In dit land valt nog véél te behalen op het gebied van klimaatdoelen.. Zou je niet denken hè?
12. Van alles is er veel te veel
Ben je op zoek naar wat lekkers voor bij de koffie? Of een verfrissend sapje? Broodbeleg? Fruit? Koffie? Snoep? Cornflakes? Succes met kiezen! Want van alles is er veel te veel. Zelfs het schap met drinkwater bestaat uit honderd verschillende soorten. Error!
13. Je kunt op verschillende plekken afrekenen met crypto
In de supermarkt kun je gewoon bij een speciaal apparaat crypto munten kopen, en je kunt er zelfs verschillende dingen mee betalen. Bijvoorbeeld een nieuwe auto, vastgoed, reizen, elektronische gadgets en meer. Ze zijn hier veel verder mee dan in Europa.
Praktische tips voor jouw rondreis door West-Amerika
Ben je er na het lezen van deze berg informatie wel aan toe om te beginnen met het uitstippelen van jouw rondreis door West-Amerika? Begin bij deze blog die ik heb geschreven over mijn reisroute inclusief handige tips. Denk aan de afweging tussen het huren van een auto of camper, wat de beste reistijd is, of je de route beter met de klok mee of tegen de klok in kunt rijden, en nog veel meer!
Daarnaast heb ik over (bijna) elke stop op de route een aparte blog geschreven. Hierin lees je alle informatie die je van tevoren wil weten, zoals must-sees maar ook hidden gems, parkeertips, toegangsprijzen, de beste reistijd, hoeveel tijd je nodig hebt om niets te hoeven missen, etc.