Rondreis West-Amerika: waanzinnige reisroute voor 3 tot 4 weken
- Bezocht: september 2023
- Leestijd: 10+ minuten
Staat ‘Rondreis West-Amerika’ ook op jouw bucketlist? In september 2023 ging mijn wens in vervulling en heb ik 3 weken rondgereisd door het westen van Amerika. Ondanks dat je je hier ook prima een paar maanden kunt vermaken, heb ik mijn uiterste best gedaan om in deze 3 weken zo veel mogelijk te zien op een fijn reistempo.
In deze blog laat ik je mijn zelfstandig samengestelde reisroute zien, en vertel ik je hoe je deze route makkelijk kunt uitbreiden als je wat langer de tijd hebt. Want één ding is zeker: 3 weken is natuurlijk veel te kort.
Met de klok mee of tegen de klok in?
Toen ik me ging oriënteren op reisroutes voor een rondreis door West-Amerika, viel mij op dat bijna iedereen tegen de klok in rijdt. De voornaamste reden die ik hiervoor kon vinden, is dat je dan aan de ‘goede’ kant van de weg rijdt op de Pacific Coast Highway (San Francisco – Los Angeles). Je kunt makkelijker stoppen bij uitzichtpunten. Toch kozen wij ervoor om met de klok mee te gaan, en ik zal je uitleggen waarom dit het overwegen waard is.
Omslagpunt van het weer: zomer naar herfst
Onze rondreis hadden we gepland in de maand september. Ten eerste omdat we niet afhankelijk zijn van schoolvakanties (schoolvakanties betekent drukte). Ten tweede liggen de prijzen vele malen lager buiten de zomervakantie. En ten derde is de temperatuur iets aangenamer. In september is de kans op 40-50 graden in de woestijn een stuk kleiner vergeleken met juli/augustus.
Maar er kleeft ook een nadeel aan september: het is de laatste maand vóór het omslagpunt richting de herfst/winter. Vanaf (eind) oktober neemt de kans op sneeuw op hoger gelegen plekken toe. Het gevolg hiervan is dat wegen afgesloten kunnen worden. Denk niet alleen aan de Tioga Pass, maar ook wegen binnen Yosemite National Park. Sommige uitzichtpunten zijn maar een paar maanden in het jaar bereikbaar: de zomermaanden.
Dit is de grootste reden dat wij het rondje met de klok mee gereden hebben. Wij wilden zo vroeg mogelijk in september naar deze plekken, om wegafsluitingen te voorkomen.
Beste reistijd rondreis West-Amerika
Dan vraag je je nu natuurlijk af; wat is de beste reistijd voor een rondreis door West-Amerika?
Het hoogseizoen loopt van juni tot en met augustus. Maar juni, juli en augustus zijn ook veruit de warmste maanden van het jaar. Reken op een gemiddelde van 30-35 graden. Maar let op: 50 graden in Death Valley en rond de 40 graden in Las Vegas en Joshua Tree National Park is geen uitzondering. Wist je dat Death Valley de warmste plek op aarde is?!
Zit je vast aan schoolvakanties, dan is dat natuurlijk niet anders. Laat je in dat geval niet tegenhouden om deze rondreis te maken! Je gaat hier zeker geen spijt van krijgen. Maar ben je wat flexibeler? Dan raad ik je aan om wat te schuiven.
Mijn advies
- Rondreis West-Amerika van 3-4 weken: september.
- Rondreis West-Amerika van 5-6 weken: laatste week van augustus, heel september en de eerste week van oktober.
- Rondreis West-Amerika van 7-8 weken: laatste twee weken van augustus, heel september, eerste twee weken van oktober.
- Rondreis West-Amerika langer dan 8 weken: laatste weken van juli, heel augustus, heel september en de eerste weken van oktober.
Houd rekening met de weeromslag
Let op: ben je nog aan het rondreizen in oktober? Check dan even goed je route. Zoals ik net al zei kan de weeromslag al plaatsvinden in oktober; frissere temperaturen en aardige vorst ‘s nachts. Hier tegenover staat dat de temperatuur in bijvoorbeeld Las Vegas juist veel aangenamer is vergeleken met de zomer.
Een groot voordeel van oktober is dat de herfst in aantocht is. Dit uit zich in de vorm van de kleur van de bladeren aan de bomen. Een afweging die je zelf moet maken: kies je voor zekerheid voor goed weer met soms extreme warmte, of kies je voor risico op wat koelere temperaturen en wegafsluitingen in ruil voor prachtige herfstkleuren?
Check van tevoren wel even de gemiddelde temperaturen voor de plekken die je wil bezoeken. Door de micro-klimaten kunnen de regionale verschillen onverwacht groot zijn.
Auto of camper huren?
Wij kozen voor een rondreis met de auto, en de reden is eigenlijk heel simpel: geld. We maakten met z’n drieën een rondreis van 3 weken, en voor zo’n korte periode is het huren van een camper ontzettend duur. Voor 2 personen is dit misschien nog betaalbaar, maar voor 3 heb je weer een grotere camper nodig en dit kost nog meer geld. Daar komen de kosten van campgrounds nog bovenop.
Voorafgaand aan de reis hebben we beide opties bekeken en de kosten grofweg berekend. Hieronder kort de voor- en nadelen op een rijtje zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken voor jouw rondreis door West-Amerika:
Auto huren
- Je volgt een strakke planning omdat je niet veel tijd en speling hebt,
- Accommodatie kosten komen hier nog bovenop,
- Je kunt niet zelf koken, dus: ontbijten bij de accommodatie, to go maaltijden en vaak uit eten in restaurants,
- Flexibeler in grote steden,
- Luxe van accommodaties (groot bed, veel ruimte, badkamer, ontbijt, etc.),
- Verbruikt minder brandstof.
Camper huren
- Je hebt de tijd en ziet wel waar je de dag eindigt,
- Campground kosten komen hier nog bovenop,
- Overnachtingen op campgrounds in nationale parken zijn ontzettend duur en maanden van tevoren volgeboekt,
- Voornamelijk zelf koken,
- Alle waardevolle spullen heb je altijd bij je. Voordeel: zelf de controle. Nadeel: kwetsbaar in steden (inbraak).
Conclusie
Een auto is, afhankelijk van welke auto je huurt en wat je eisen zijn qua accommodaties, goedkoper voor kortere rondreizen. Wil je een paar maanden rondreizen, dan is een camper goedkoper. Ik schat zo in dat het kantelpunt op +/- 1 maand ligt.
Wij reden in een SUV, geboekt via Sunny Cars. Ik kies altijd voor Sunny Cars omdat ik hier keer op keer een goede ervaring mee heb. Prijs-kwaliteitverhouding is goed, je bent all-in verzekerd en ze zijn 24/7 bereikbaar.
In totaal hebben wij 6400 km gereden, een behoorlijk stuk dus. Dan is een wat grotere auto (SUV) zeker geen overbodige luxe! Maar ook i.v.m. criminaliteit is een grote auto handig; je wil namelijk geen spullen in het zicht hebben liggen. Alles, maar dan ook alles, moet in de kofferbak passen om inbraak in je auto zo veel mogelijk te voorkomen. Houd hier dus rekening mee en kies een wat grotere auto als je veel bagage hebt.
Alles van tevoren vastleggen of op de bonnefooi reizen?
Ik ga eerlijk met je zijn; het is natuurlijk het prettigste om lekker op de bonnefooi te reizen. Zeker voor een rondreis door West-Amerika. Je ziet wel waar het schip strandt. Maar als je, net als wij, maar een paar weken de tijd hebt, kan het verstandig zijn om tóch alles vast te leggen. Zo weet je zeker dat je alle plekken kunt bezoeken die je graag wil zien. Ook hoef je je niet druk te maken om het zoeken van een overnachtingsplek, wat tijd (en stress) scheelt.
Tip voor als je niets vastlegt
Laat je alles lekker voor wat het is? Groot gelijk! Maar houd er wel rekening mee dat veel accommodaties en campgrounds al maanden van tevoren volgeboekt zijn. Wees dus flexibel en heb niet te veel eisen. Ook kan het zijn dat je soms wat langer op zoek bent naar een overnachtingsplek. Niet overal stikt het van de accommodaties. Soms kom je urenlang niets tegen.
Wat wel handig is om te weten, is dat veel accommodaties een digitaal bord aan de weg hebben staan. ‘Vacancy’ is altijd verlicht en dit betekent dat er nog een kamer beschikbaar is. Zijn de lampjes van het woord ‘No’ ook aan (no vacancy)? Dan kun je doorrijden, dit betekent namelijk dat ze helemaal volgeboekt zijn voor komende nacht. Handig!
Zorg voor een realistisch reisschema
Of je nou een reisschema volgt of zelf op pad gaat, houd er rekening mee dat je altijd langer onderweg bent dan je denkt. Geeft Google Maps aan dat je er 4 uur over doet naar je eindbestemming? Tel daar minstens een uur bij op. Je stopt misschien onderweg even, haalt wat te drinken, krijgt te maken met wegwerkzaamheden, het is druk op de weg of de maximumsnelheid is niet realistisch. Zeker als je door of in een grote stad rijdt, ben je veel langer onderweg dan je denkt. Vergis je niet in de afstanden, deze zijn gigantisch!
Schaf een America The Beautiful Pass aan
Ben je van plan om meerdere nationale parken van Amerika te bezoeken tijdens jouw rondreis? Dan loont het snel om een America The Beautiful Pass aan te schaffen. Hier betaal je eenmalig 80 dollar voor en daarvoor heb je een jaar lang gratis toegang tot alle nationale parken van Amerika.
De pas is geldig voor alle inzittenden van het voertuig en er kunnen twee handtekeningen op gezet worden. Als minimaal één inzittende in het bezit is van zo’n pas, mag iedereen in het voertuig gratis naar binnen.
Tip: Als je slim bent, laat je slechts één iemand de pas ondertekenen. Na afloop van jouw rondreis door Amerika kun je de pas doorverkopen, mits de termijn van 1 jaar nog niet voorbij is. We blijven tenslotte wel Hollanders; iedere dollar telt 😉
Overal waar je de pas kunt gebruiken, kun je er eentje aanschaffen. Dit kan gewoon bij het ticketloket van de gate naar het park. Meer informatie over het gebruik van de pas en de regels vind je op de officiële website.
Vanaf wanneer is het voordeliger om een America The Beautiful Pass aan te schaffen?
80 dollar klinkt behoorlijk wat, maar als je op de hoogte bent van de gemiddelde toegangsprijzen voor nationale parken, heb je dit er zo uit. Ik zal je een voorbeeldberekening geven zodat jij uit kan rekenen of het wel of niet in je voordeel is om zo’n pas aan te schaffen. Ik kocht meteen bij de toegang van het eerste nationale park een America The Beautiful Pass, waarmee ik de volgende kosten heb gedekt:
- Yosemite National Park: $35
- Sequoia National Park: $35
- Zion National Park: $20
- Bryce Canyon National Park: $35
- Grand Canyon National Park: $10
- Joshua Tree National Park: $30
Totaal: $165
Een America The Beautiful Pass kost $80, dus door het aanschaffen van de pas heb ik $85 uitgespaard. Mocht je de pas door kunnen verkopen voor de helft van het aankoopbedrag, bespaar je nog eens $40 extra.
Reisroute rondreis West-Amerika in 3 weken (21 dagen)
Dag 1: vlucht Amsterdam > San Francisco
Door het tijdsverschil kom je waarschijnlijk lokale tijd rond het begin van de middag aan. Hierdoor heb je nog een hele middag in San Francisco.
Accommodatie: De accommodatie waar wij verbleven is helaas permanent gesloten. We verbleven in de wijk ‘Marina District’.
Dag 2: San Francisco
Must see/do: de stad ontdekken op de fiets – neem hier de hele dag de tijd voor.
Dag 3: San Francisco > South Lake Tahoe
Must see/do: Lake Tahoe en Tahoe bezoeken.
Accommodatie: Bluelake Inn @ Heavenly Village.
South Lake Tahoe is de meest noordelijke stop van onze route. Een prachtige weg dwars door de natuur brengt je in dit gezellige, knusse dorpje. Ondanks dat ik nog nooit op wintersport ben geweest, kreeg ik hier helemaal wintersport vibes van. Maar ook zijn de sporen van een enorme bosbrand in 2021 nog steeds pijnlijk zichtbaar op de weg er naartoe.
Je voelt aan alles dat mensen zich hier niet zo druk maken. Als ik meer tijd had gehad, was ik hier zeker een paar nachtjes langer gebleven.
Dag 4: South Lake Tahoe > Yosemite National Park
Must see/do: Tioga Pass, Tioga Road (loopt dwars door Yosemite National Park; oost – west)
Accommodatie: Autocamp Yosemite.
De Tioga Pass is het grootste gedeelte van het jaar gesloten vanwege tientallen centimeters sneeuw. Het is met zijn 3.000 meter hoogte namelijk de hoogste pas van Amerika. Op de officiële website check je of de Tioga Pass open is. Ik raad je zeker aan om via deze route naar Yosemite te rijden als de weg open is. Trek er wel een hele dag voor uit als je ook nog een (deel van) de Tioga Road in Yosemite National Park mee wil pakken.
Dag 5: Yosemite National Park
Must see/do: ‘Top of Nevada Fall’ hike (5.5 km), Yosemite Valley, Glacier Point.
Accommodatie: Autocamp Yosemite.
Dag 6: Yosemite National Park > Sequoia National Park > Lindsay
Must see/do in Sequoia National Park: Sherman Tree Trail, Big Trees Trail.
Accommodatie: Super 8 by Wyndham Lindsay Olive Tree.
Dag 7: Lindsay > Death Valley (reisdag)
Tijdens onze reis was Death Valley dicht door de gevolgen van Hurricane Hillary. Alternatieven voor Death Valley: Red Rock Canyon, Valley of Fire, Hoover Dam.
Accommodatie: Longstreet Inn & Casino.
Dag 8: Death Valley > Las Vegas
Onze originele plannen voor Death Valley: Father Crowley Vista Point, Mesquite Flat Sand Dunes, Artists Drive, Badwater Basin, Zabriskie Point, Dantes View. Ik ben hier zelf dus niet geweest, maar deze plekken schijnen de moeite waard te zijn.
Accommodatie: Baymont by Wyndham Las Vegas South Strip.
Dag 9: Las Vegas
Must see/do: show Shin Lim, The Strip, The Sphere, rondlopen door verschillende malls, casino’s en hotels.
Accommodatie: Baymont by Wyndham Las Vegas South Strip.
Dag 10: Las Vegas > Zion National Park > Cedar City
Must see/do in Zion National Park: Kayenta Trail, Riverside Walk.
Accommodatie: Ramada by Wyndham Cedar City.
Dag 11: Cedar City > Bryce Canyon > Page
Must see/do in Bryce Canyon: rijd via de Scenic Byway 12, wandel de Queens Garden Trail via, indien geopend, Navajo Loop Trail, loop de volgende stukken bovenlangs de canyon:
- Rim Trail tussen shuttle stop 8 (Bryce Point) en shuttle stop 9 (Inspiration Point),
- Rim Trail tussen shuttle stop 11 (Sunset Point) en shuttle stop 13 (Sunrise Point).
Accommodatie: Baymont by Wyndham Page Lake Powell.
Dag 12: Page > Monument Valley > Page
Must see/do in Monument Valley: Monument Valley overlook, Valley Road Scenic Drive.
Accommodatie: Baymont by Wyndham Page Lake Powell.
Leestip: Is Monument Valley de moeite waard?
Dag 13: Page > Grand Canyon
Must see/do: Horseshoe Bend in Page, Desert View Drive, Rim Trail.
Accommodatie: Wander Camp Grand Canyon.
Dag 14: Grand Canyon > Joshua Tree National Park (reisdag)
Must see/do: rijd via (een deel van) de Route 66.
Accommodatie: Super 8 by Wyndham Yucca Val/Joshua Tree Nat Pk Area.
Dag 15: Joshua Tree National Park > San Diego
Must see/do in Joshua Tree National Park: Park Boulevard Drive, Hidden Valley, Keys View, Arch Rock, Cholla Cactus Garden.
Accommodatie: Best Western Premier Hotel Del Mar.
Dag 16: San Diego > Los Angeles
Must see/do in San Diego: Balboa Park, USS Midway Museum + wandelen door het havengebied.
Accommodatie: Super 8 by Wyndham Los Angeles Downtown.
Leestip: Is San Diego een leuke stad?
Dag 17: Los Angeles
Must see/do: fietstour met gids, Paul Smith LA, The Original Farmers Market, The Grove, Hollywood Realty Co., Hollywood Forever, Paramount Pictures (evt. rondleiding), Hollywood Sign, Walk of Fame, Beverly Hills, Santa Monica Beach.
Accommodatie: Super 8 by Wyndham Los Angeles Downtown.
Dag 18: Los Angeles > Morro Bay
Must see/do: Pacific Coast Highway (Hwy 1), Morro Bay, Morro Rock.
Accommodatie: Masterpiece Hotel.
Dag 19: Morro Bay > Half Moon Bay
Must see/do aan de Pacific Coast Highway (Hwy 1): Elephant Seal Vista Point, Big Sur, Julia Pfeiffer Burns State Park, Santa Cruz.
Accommodatie: Quality Inn Half Moon Bay – Miramar Beach.
Dag 20: Half Moon Bay
Must see/do: Miramar Beach strandwandeling, eten bij La Costanera (Half Moon Bay).
Accommodatie: Quality Inn Half Moon Bay – Miramar Beach.
Dag 21: Half Moon Bay > San Francisco > Amsterdam
Must do: alle spullen die je niet meeneemt naar Nederland kun je weggeven aan daklozen. Zelfs aangebroken verpakkingen of gebruikte handdoeken kun je prima weggeven.
Wat zou ik de volgende keer anders doen?
Achteraf had ik niet veel anders gedaan, want het was gewoon een fantastische reis. Wel zou ik de volgende keer wat dingen anders aanpakken. Maar dit komt vooral omdat ik graag nog een keer terug kom voor de volledige visumperiode; 3 maanden. En als je 3 maanden de tijd hebt om een rondreis te maken door West-Amerika, pak je dit natuurlijk heel anders aan. Ik zou een camper huren in plaats van een auto, veel meer dagen de tijd nemen in de steden en nationale parken, rondreizen zonder strakke planning en de lange reisdagen opsplitsen.
Dit keer had ik ‘maar’ 3 weken de tijd, vanwege verplichtingen thuis. Het was óf 3 weken rondreizen, óf niet. Dan is de beslissing natuurlijk snel gemaakt! Maar ik raad je wel aan om, als dat mogelijk is, zo lang mogelijk weg te gaan. Elke week extra is er weer eentje, dat kan net het verschil zijn om een bepaalde staat of Nationaal Park wel of niet te kunnen bezoeken. Je hoeft ab-so-luut niet bang te zijn dat je er te lang bent, want één ding weet ik zeker: in Amerika raak je nooit uitgekeken!
Tips voor als je langer dan 3 weken de tijd hebt: welke stops voeg je toe aan je route?
Suggestie reisroute 4 weken
Mocht je 4 weken de tijd hebben voor jouw rondreis door West-Amerika, zou ik persoonlijk geen plekken aan bovenstaand schema toevoegen. Ik zou gewoon op sommige plekken wat langer blijven. Denk aan extra dagen in Yosemite Nationaal Park, Zion National Park, Bryce Canyon, San Diego of Los Angeles. Ook kun je wat extra dagen plannen tussen Bryce Canyon National Park en Monument Valley & Grand Canyon en Joshua Tree National Park. Zo reis je iets relaxter.
Suggestie reisroute 1.5 tot 3 maanden
Heb je 1.5 tot 3 maanden de tijd? Dan kun je echt nieuwe plekken gaan toevoegen aan je reisschema. Exciting! Gebruik mijn schema als basis, en doe wat research naar plekken die je er graag tussen stopt. Plekken die wij nu overgeslagen hebben, maar ik zeker zou toevoegen als je veel langer de tijd hebt, zijn bijvoorbeeld Antelope Canyon, Meteor Crater en Arches National Park. Je kunt zelfs overwegen om de ronde uit te breiden langs Salt Lake City, Grand Tetons National Park en Yellowstone National Park. Die laatste staat héél hoog op mijn bucketlist!
Stuur je mij een berichtje via Instagram als je van plan bent om mijn reisroute te volgen voor jouw rondreis door West-Amerika? Vind ik heel leuk om te horen!